Четирима български кандидати за евродепутати обещаха да защитават правата на ЛГБТ хората

Четирима кандидати за депутати в Европейския парламент подписаха декларация на ЛГБТ организацията ILGA – Europe. Това са Наталия Димитрова-Попова и Борислав Сандов от „Зелените“, Виктор Лилов от Реформаторския блок и Илхан Кючюк от ДПС. С подписването на декларацията те се ангажират да защитават човешките права, включително правата на хомосексуалните, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните хора.

Изображение: pixabay.com. Лиценз: CC_BY.
Изображение: pixabay.com. Лиценз: CC_BY.

Най-много кандидат-евродепутати, подкрепили декларацията, има от Испания – 174. На второ място е Италия със 166 кандидати. Подписалите от Литва са четирима. От Словакия е подписал само един кандидат, а от Румъния няма нито един участник в изборите за Европейски парламент, който да се е присъединил към инициативата.

Седем български кандидати за Европейския парламент се включиха в противоположна инициатива, лансирана на местно равнище. Те подписаха декларация на Асоциация за общество и ценности, с която се ангажират да отстояват ценностите на „традиционното семейство“. Петима от тях са от Реформаторския блок – Меглена Кунева, Светослав Малинов, Корман Исмаилов, Николай Ненчев и Гергана Николова. От „Атака“ и „Партия на Зелените“ има по един кандидат в същата инициатива – това са съответно Магдалена Ташева и Валентин Симов.

В българския сайт за ЛГБТ новини Gama News има списък на кандидатите в основните осем партии и коалиции, които участват в изборите за Европейския парламент. Списъкът е съпътстван от обновяваща се информация за това дали те подкрепят правата на хората с различна сексуална ориентация и полова идентичност, дали са против тях и дали за позицията им няма данни.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.