Чили: Новият закон за аборта защитава правата на жените

Конституционният съд в Чили защитава правата на жените с решението си от 21 август за това, че новият закон, който слага край на криминалното преследване на абортите в Чили, съответства на конституцията на страната, се казва в декларация на най-голямата правозащитна организация в света „Хюман райтс уоч“, публикувана на сайта й.

Решението на съда се отнася за две искания до него, направени от депутати от опозиционни партии, в които се твърди, че новият закон за абортите, приет от чилийския парламент на 2 август, противоречи на конституцията на страната. Този закон декриминализира аборта, ако той е извършен при някое от следните обстоятелства: ако животът на бременната жена е поставен под риск от това, че е бременна, ако бременността е резултат от изнасилване и ако плодът има вродени недъзи, които го правят неспособен да живее вън от утробата  на майката.

„Това решение е крайъгълен камък за правата на човека в Чили“, заявява Мигуел Виванко, директор на „Хюман райтс уоч“ за Латинска Америка. „Като слага край на жестоката, вредна и репресивна политика по отношение на аборта, независимо от обстоятелствата, които го налагат, съдът защити живота на жените и основните човешки права.“

Това ще даде нов тласък на страните от региона, които все още налагат абсолютна забрана върху аборта, да преосмислят законодателството си в тази сфера, следвайки примера на Чили в защита на правата на жените.

В показанията си пред конституционния съд на 16 август, Виванко доказва, че „пълната забрана на абортите е непропорционално и изключително тежко бреме върху жените, което подкопава достойнството, фундаменталното им право на живот и здраве.  Новият закон ги защитава от жестоко, нехуманно и унизително третиране.“

Президентката на Чили Мишел Бачелет за пръв път внесе в Конгреса за обсъждане този закон през януари 2015 г., за да атакува чрез него абсолютната забрана на аборта, залегнала в Наказателния кодекс на Чили. Той наказва извършването на аборт със затвор до пет години.

Макар новият закон да бележи прогрес в Чили, ограниченията, които той съдържа и някои от разпоредбите му продължават неоправдано да ограничават правото на аборт. Преди приемането му Чили беше една от няколкото страни в света, които абсолютно забраняват аборта и наказват за извършването му. Такива страни в Латинска Америка са Никарагуа, Салвадор и Доминиканската република.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.