Чили: Три жени са намушкани по време на протест за абортите

 

Три жени, протестиращи  в полза на свободно и безопасно право на аборт, бяха намушкани в столицата Сантяго. Жените и полицаите са атакувани от маскирана група, носещи качулки, съобщи Independent.

Нараняванията на пострадалите не животозастрашаващи. Една от жените е ранена в стомаха и другите две – по краката.

Около 40 000 жени са взели участие в протеста, държейки плакати с надписи  „Богатите плащат за това, бедните кървят“.

Местните жители твърдят, че чилийските медии (главно десните сред тях)  първоначално са отказали да отразят инцидента, до момента в който една малка крайнодясна група, известна като движението „Социални патриоти“ е поела отговорността за контрапротеста.

Ерика Гувара-Розас, директор на Amnesty International, остро разкритикува случилото се: „Безопасният и законният достъп до абортите е човешко право. Сдържаните изявления на правителството за тези атаки са абсолютно потресаващи, като предизвикват тревожно послание, че защитата на човешки права поставя в риск живота и почтеността на активистите“, каза тя пред Independent.

Доскоро Чили се нареждаше сред страните с най-рестриктивни политики спрямо абортите в целия свят – криминализирайки абортите без изключение.

След години упорство чилийски бившият чилийски президент Мишел Бачели прокара законопроект, който позволява прекратяването на бременността в три случая – когато животът на жената е в опасност, когато е доказано, че плодът няма да оцелее или в случаи на изнасилване. Това обаче е разрешено само през първите 12 седмици от бременността или 14 седмици, ако момичето е на възраст под 14 години.

Законопроектът, узаконяващ аборта, беше одобрен от Националния конгрес през август 2017 г. – а месец по-късно доби статут на закон.

Приемникът на Бачели- Себастиан Пинера, се противопостави категорично на по-нататъшни реформи. Активистите за правата на жените се опасяват, че правителството му може да отмени и досегашните промени.

В Аржентина, абортите са разрешени само когато животът или здравето на майката са в опасност или когато бременността е следствие на изнасилване. Въпреки това, лекарите често не желаят да извършват аборти поради страх от наказателно преследване.

Според Amnesty International драконовите политики спрямо абортите в Латинска Америка са довели до смъртта на хиляди жени. Абортът е криминализиран или ограничен във всяка латиноамериканска страна, с изключение на Уругвай и Куба. Статистиката показва как на всеки 30 часа в Аржентина една жена ще преживее насилие основано на пола.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.