Чиста храна или еднакво меню за всички деца

Наскоро „Маргиналия“ писа за  становището на имам Саид Мутлу за „хелял“. Това  е чиста и балансирана храна, не се консумират убити с ток животни или удушени. Основен проблем при приемането на „хелял” продукти е възможността това да става и в детските градини. Досега такава практика няма както поради капацитета на самите учреждения, така и поради недостатъчната популярност на темата на държавно ниво.

В съзвучие с този проблем е предложението на ДПС децата в детските градини и училищата да бъдат хранени според религията им, съобщи Нова телевизия, цитирана от Dir.bg. Депутатите от Движението за права и свободи са предизвикани за тази промяна от оплакванията и множеството жалби на хората от смесените райони за дефицита на разнообразни менюта в детските заведения.

Доводът срещу подобно предложение е оскъпяването на храненето в училищата и детските градини, като увеличените разходи няма да бъдат толкова за продукти, колкото за допълнителен персонал, който да готви различни ястия за децата с нееднакво вероизповедание. Според мнозинството в парламента е по-важно качеството на храната, а не нейната религиозна съобразеност. Депутатът от  ГЕРБ Цвета Караянчева смята за недопустимо децата да се делят при хранене.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.