Чиста храна или еднакво меню за всички деца

Наскоро “Маргиналия” писа за  становището на имам Саид Мутлу за “хелял”. Това  е чиста и балансирана храна, не се консумират убити с ток животни или удушени. Основен проблем при приемането на „хелял” продукти е възможността това да става и в детските градини. Досега такава практика няма както поради капацитета на самите учреждения, така и поради недостатъчната популярност на темата на държавно ниво.

В съзвучие с този проблем е предложението на ДПС децата в детските градини и училищата да бъдат хранени според религията им, съобщи Нова телевизия, цитирана от Dir.bg. Депутатите от Движението за права и свободи са предизвикани за тази промяна от оплакванията и множеството жалби на хората от смесените райони за дефицита на разнообразни менюта в детските заведения.

Доводът срещу подобно предложение е оскъпяването на храненето в училищата и детските градини, като увеличените разходи няма да бъдат толкова за продукти, колкото за допълнителен персонал, който да готви различни ястия за децата с нееднакво вероизповедание. Според мнозинството в парламента е по-важно качеството на храната, а не нейната религиозна съобразеност. Депутатът от  ГЕРБ Цвета Караянчева смята за недопустимо децата да се делят при хранене.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.