Член на КЗД предлага самосезирането ѝ заради референдума в Кюстендил

Предложение за самосезиране на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е внесъл в деловодството ѝ един от нейните членове – Лало Каменов. Това съобщи за Marginalia Христо Николов, председател на фондация “Саворе”. Повод за предложението е решението на кмета на Кюстендил Петър Паунов да не допуска до участие в местен референдум ромите.

Инициативата за самосезиране още не е обсъдена и гласувана от 9-членния състав на комисията, уточниха експерти от правния отдел на КЗД в отговор на въпрос на Marginalia. Те допълниха, че самосезирането става факт, когато има издадено разпореждане, а за да се стигне до такова, предложението трябва да се подложи на гласуване и да се приеме.

На местния референдум в Кюстендил, който ще се състои на 5 юли, ще се решава дали Петър Паунов да се кандидатира за трети мандат. Референдумът е по инициатива на кмета, според когото всички изборни длъжности трябва да се ограничават до максимум два мандата. Той се организира и финансира от коалицията от десни партии “Кюстендил”, която стои зад Паунов.

Петър Паунов заяви, че до гласуване в референдума ще бъдат допуснати всички граждани на Кюстендил с изключение на живеещите в ромската махала “Изток”. Той обоснова решението си с аргумента, че има традиция за купуване на ромските гласове по време на избори. Според него това не е дискриминация, защото става дума за “коалиционно допитване”.

Представители на ромски организации планират да сезират Комисията за защита от дискриминация по случая. Според тях, решението на Петър Паунов е опасен прецедент, който може да бъде стъпка към лишаване на ромското малцинство в България от право на глас.

Това не е първият опит на кмета на Кюстендил да попречи на ромите да гласуват. Преди местните избори през 2011 г. Паунов нареди избирателните секции в ромския квартал “Изгрев” да бъдат изнесени извън махалата и съгласува решението си с МВР. Ромски активисти разказват, че по време на изборния ден да напускат пределите на квартал “Изток” е било разрешено само на определени роми, на които е бил осигурен и транспорт за тази цел. Останалите са били блокирани в махалата, практически под обсада, без възможност да излязат от нея, за да гласуват или по друг повод.

От решението на Петър Паунов да не допуска ромите до участие в референдума не става ясно дали критерият за етническа принадлежност е единствено териториален – тоест адресна регистрация в квартал “Изток”. Кметът не е уточнил дали жители на квартала, които не са роми, ще имат право на глас, нито дали роми, които живеят извън махалата, ще бъдат допуснати до участие в референдума. Няма информация и дали ще могат да гласуват хора, които не са чисти роми, а със смесен етнически произход, както и дали ще се правят генетични тестове за установяване на етническата принадлежност на гражданите на Кюстендил.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.