Членове на Европейския парламент осъдиха нападение над ЛГБТ активисти в Киргистан

Нападение срещу активисти за ЛГБТ права в Киргизстан беше осъдено от членове на Европейския парламент. Атаката срещу активистите се случи на 17 май – Международния ден за борба с хомофобията и трансфобията, предаде изданието Pink News.

По време на демонстрация група от ЛГБТ активисти беше нападната от мъже,  ранили един от демонстрантите. След това активистите са закарани в полицейското управление, където им е отказано правото да ползват адвокат. Вместо това са подложени на физическо и вербално насилие, а на някои от тях им е заповядано да покажат половите си органи.

Образувано е дело по член 234 от Наказателния кодекс на Киргизстан – за хулиганство. Активистите ще подадат жалба в прокуратурата срещу поведението на полицаите.

Месец по-рано офисът на Labrys, най-голямата ЛГБТ организация в Киргизстан, беше нападнат. В същото време парламентът на страната обсъжда законопроект, подобен на закона в Русия, с който се криминализира предоставянето на информация, „която цели да формира позитивни нагласи към нетрадиционните сексуални отношения“.

Европейският парламент прие резолюция, с която призовава парламентът на Киргизстан да оттегли законопроекта. Евродепутатката Далиел Виоти, съпредседател на групата за ЛГБТИ (лесбийки, гей, бисексуални, транссексуални, интерсексуални) права, каза по този повод: „Дори още преди да е приет, киргизстанският закон против пропагандата вече показва отровните си последствия върху живота на ЛГБТИ хората“. Тя допълни: „Настойчиво призоваваме парламента на Киргизстан да оттегли законопроекта и недвосмислено да заяви, че хомофобията и трансфобията нямат място в Киргизстан.“

Евродепутатката Беатрис Бесера, член на същата група за ЛГБТИ права и съавтор на резолюцията по повод на киргизкото анти-гей законодателството, публикувана през януари, каза: „Тази целенасочена атака срещу ЛГБТИ общността трябва да бъде осъдена от всички по възможно най-строгия начин. Хомофобията и трансфобията са неприемливи, независимо дали се случват в или извън Европейския съюз. Призоваваме за сериозно разследване на тези случаи, включително на унизителното поведение на полицията, и за категоричното им осъждане от страна на политическите власти!“

Междувременно Киргизстан подготвя и друг законопроект по аналог на руското законодателство – против „чуждестранните агенти“. Ако бъде приет, неправителствените организации, които получават финансиране от чужбина, ще бъдат принудени да се регистрират като „чуждестранни агенти“, алармира правозащитната организация Хюман Райтс Уоч. Вчера организацията разпространи изявление, с което призова киргизкия парламент „решително да отхвърли“ законопроекта на първо четене.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.