Членове на Мрежа за свободно слово подкрепиха протестиращите в БНР

С декларация в подкрепа на протестиращите журналисти от Българското национално радио излязоха днес членове на Мрежата за свободно слово. Подписалите я поддържат исканията на работещите в БНР за независима експертна оценка на системата за управление на радиото, която да хвърли яснота върху финансовото му състояние и ефективността на съществуващите звена в него. Те застават на страната на колегите си от националната медия, подписали се на 14 май под искане за оставката на генералния директор на БНР Радослав Янкулов.

Подписалите декларацията в подкрепа на колегите си от Българското национално радио са (по азбучен ред): Александър Николов, Асен Йорданов, Ваня Бедрова, Весислава Антонова, Ели Куюмджиева, Еми Барух, Емил Роберт Коен, Емилия Милчева, Живка Попатанасова, Иван Бедров, Камен Алипиев, Капка Тодорова, Кристина Христова, Лора Филева, Лилия Георгиева, Мария Димитрова, Мария Черешева, Марин Бодаков, Ралица Ковачева, Пролет Велкова, Спасиана Кирилова, Светла Енчева, Спас Спасов и Юлиана Методиева.

Миналата седмица журналисти от БНР излязоха на протест срещу значителното намаляване на допълнителните си възнаграждения. Хонорарите на всички журналисти в радиото се намаляват с 43%. Според ръководството на радиото намаляването е поради разпореждане на Министерството на финансите въз основа на Закона за бюджета, приет в края на миналата година, с което се съкращават с 10% разходите за персонал на медията. Протестиращите настояват в радиото да се извършат реформи, вместо да се „режат“ пари „на калпак“.

Привърженици на ръководството на БНР, от своя страна, репликираха на протестиращите с анонимни послания, залепени в сградата на медията, като например: „По-добре с малка заплата в ГОЛЯМО РАДИО, отколкото без заплата на борсата…“ и „ХОРАТА останаха – те са КАПИТАЛА“ (оригиналният правопис е запазен).

Ето целия текст на декларацията на членовете на Мрежата за свободно слово:

Тежките удари, които през последните няколко години понесе свободата на словото в България, сринаха доверието в българските меди и тежко повредиха системата на гражданска комуникация. 

Безогледната комерсиализация на медийната среда в България постави на тежки изпитания не само журналистите, но и аудиториите им. Компрометирани бяха базови ценности както етика и морал, неведнъж и не два пъти ставахме свидетели на това, как каузите губеха битката с бюрокрацията и меркантилността. При това не къде да е, а в обществените медии! Неведнъж и не два пъти видяхме как професионализмът трябваше да отстъпи пред агресивната посредственост, облечена във власт. Поредният сезон на този спектакъл наблюдаваме и сега, а негова сцена е Българското национално радио.

Ние, членовете на Мрежа за свободно слово, заявяваме, че заставаме на страната на колегите си от медията, сложили подписи под декларацията от 14 май т. г.

Категорично подкрепяме исканията им за независима експертна оценка на системата за управление на БНР, която да хвърли светлина върху реалното финансово състояние на институцията, да оцени ефективността на съществуващите звена в нея и ефекта от дейността им.

Солидарно с колегите си от БНР настояваме резултатите от тази експертна оценка да бъдат обявени публично.

Подкрепяме искането на протестиращите неизбежното съкращаване на разходи да се обвърже с реалната реформа в радиото.

Очевидно пътят за постигането на тези цели минава през оставките на генералния директор на Българското национално радио и членовете на неговия Управителен съвет.

Дори и само заради „отровената“ за пореден път среда в националното радио, заради опитите му да овладее ситуацията чрез подклаждане на вътрешни конфликти, нашата подкрепа е на страната на колегите ни, които настояват за тези оставки.

Обществените медии имат мисия – да бъдат честен арбитър в отношенията между гражданите и държавата.

В тази мисия ние, членовете на Мрежа за свободно слово, подкрепяме безусловно колегите си от Българската национално радио, които протестират.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.