Чуждестранните донори за Афганистан: Дарителите трябва да подкрепят придобиването на права

Днес, 23.11, в Женева започва срещата на чуждестранните донори за Афганистан, съобщава Хюман Райтс Уоч. Приоритет за нея трябва да бъде финансирането на образованието и здравеопазването, особено за момичета и жени, както и за независими медии. На специална конференция ще бъдат обсъдени обещанията за финансово подпомагане в критичен момент, тъй като въоръженият конфликт и пандемията от Ковид-19 изостриха вече крайно тежката хуманитарна обстановка в Афганистан.

На конференцията се очаква чуждестранните донори да обявят намаляване на финансовата подкрепа за Афганистан. Те също така са наложили нови условия, за да се победи корупцията и ако не се изпълнят добре, може да затруднят достъпа на средства за легитимни проекти. Но, според ХРУ, донорите, които са загрижени за справянето с корупцията, не трябва да налагат широки ограничения на финансирането, за да й се противопоставят, а да се фокусират върху търсенето на отговорност от представители на правителството, замесени в злоупотребяващо и корумпирано поведение.

„Конференцията в Женева е изключителна възможност да се защити постигнатото по отношение на правата на човека, позволило на обикновените афганистанци, особено жените и момичетата, да се радват на повече свободи и на по-добро образование и здравеопазване”, казва Патриция Госман, асоцииран директор на ХРУ за Азия. „Преговорите за прекратяване на конфликта не трябва да бъдат основание донорите да намалят финансирането за най-уязвимите общности в Афганистан. Бъдещето на тази страна – дано да е мирно и спазващо човешките права – зависи от това населението й да е образовано и с добро здраве.”

От 2002 г. донорската подкрепа е осигурила по-голям достъп до образование за милиони афганистански деца и е допринесла за приемането на правото за обучение на момичетата в много части на страната. Организациите, подкрепящи „общностно базираното образование” – училища намиращи се в общностите на учениците, а често и по домовете – постигнаха голям успех в даването на възможност на момичета, на деца с увреждания, както и на деца от изселени семейства да учат на места, където заради липсата на сигурност, отдалеченост, съпротива от страна на семейството или натиск на общността, не са могли да посещават държавни училища.

В много райони под талибанско влияние неправителствените организации, развиващи базирани в общността образователни програми, са успели да осигурят обучение, особено за момичета, където никаква друга форма на образование не е била достъпна. Като оказват натиск върху правителството да се справи с корупцията в назначаването на учители и да направи публичните училища достъпни за всички, донорите трябва да се обвържат с продължаването, поне на настоящото ниво, на подкрепата на образованието за момичета и за разширяването и затвърждаването на общностно базираните образователни програми.

Донорите също така трябва да окажат натиск върху афганистанското правителство и талибаните да прекратят злоупотребите на силите за сигурност, включително умишлените и произволни атаки срещу училища, нарушаващи военните закони. Употребата на училища за военни цели и от двете страни, противоречи на Декларацията за безопасни училища, приета от Афганистан през май, 2015 г. Подобни действия са допринесли за несигурност и цивилни жертви, както и за изкарването от училище на хиляди деца – най-вече момичета.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.