COVID-19 уби повече българи от Втората световна война

Според официалната статистика доказаните смъртни случаи вследствие на инфекция с новия коронавирус вече надхвърлят 18 000 души. Реалният брой на жертвите, без съмнение, е значително по-голям, тъй като много хора са починали, без никога да им е правен тест за установяване на заболяването. За това говори и показателят за надвишена смъртност, по който България заема едно от челните места в света на глава от населението, като за периода от април 2020 г. до април 2021 г. смъртните случаи са с около 30 000 повече спрямо същия период през други години.  За година и три месеца коронавирусът е убил повече българи, отколкото цялата Втора световна война.

Според Държавна агенция „Архиви“ българските военнослужещи, загинали по време на Втората световна война, са точно 12 587. Ако към загиналите военни се добавят още 4000 жертви сред цивилното население заради бомбардировките над София и други градове, общият брой загинали българи в най-ужасяващата война в човешката история се доближава до 17 000 души.

Дезинформацията е една от основните причини България да е на последно място по ваксиниранe в Европейския съюз и съответно на челните места по смъртност от коронавирусната инфекция.

Според Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) в България доверието към социалните мрежи е най-високото в целия Европейски съюз и страната е единствената, в която то не само не намалява, а се увеличава с всяка изминала година.

Ако държавата запази настоящата стратегия, шансът България да навакса изоставането си не само спрямо останалите страни от ЕС, но и спрямо съседни държави като Сърбия и Турция, е практически нулев. И това с голяма доза вероятност ще се отрази негативно на българската икономика. България ще бъде избягвана като несигурна страна. А може да даде и още много човешки жертви.

със съкращения

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.