“Да, България”: да се потърси отговорност за нерегистрирането на сирийското семейство в Елин Пелин

„Да, България” изрази притеснението си по повод създаването на напрежение и насаждането на враждебно отношение към хора, потърсили убежище в България. Партията направи това в декларация, разпространена вчера.

Поводът за декларацията е отказът на общината в Елин Пелин да настани и да издаде документи за самоличност на сирийско семейство с получен хуманитарен статут. Семейство Джефер вече два месеца стоят без лични документи. Общинските съветници отказват да ги впишат по заповед на кмета, като се аргументират с волята на местните хора.

Като политическа сила, чиято кауза е върховенството на правото, ние сме обезпокоени от отказа на кмета г-н Симеонов да впише в регистъра хора, получили бежански статут и допуснатото нарушение на Закона за гражданската регистрация (ЗРГ). Призоваваме Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да му бъде потърсена отговорност и да бъде наложена глоба”, заявяват от движението.

Причината за създалото се напрежение, според партията, се дължи до голяма степен на манипулиране на общественото мнение. От партията призоваха българските медии да не стават проводници на насаждането на омраза и да не способстват за потъпкване на основните ценности на хуманното общество и демократичната държава.

Позицията на „Да, България” е, че е необходимо да продължат усилията на ниво институции на Европейския съюз и на цялата европейска общност за разрешаване на проблема с бежанския и миграционен натиск.

От особена важност е също Република България да отстоява формирането на цялостно решение на бежанския въпрос на равнището на ЕС, което е насочено към премахване на причините, които ги пораждат, и към споделяне на тежестта на създалата се ситуация с усилията на всички държави членки. Тези усилия не отменят неприкосновеността на държавните граници на България, които са и външни граници на ЕС. Настояваме компетентните български органи да упражняват стриктно функциите си и адекватно да се възползват от предоставените от ЕС за целта средства. Правата на лицата, на които България е предоставила закрила трябва да бъдат гарантирани. Особено значение в тази връзка имат внимателният избор на места за настаняване и подготвителна работа в местните общности, където се интегрират бежанци и лица, получили временна закрила. Вярваме, че толерантността и човеколюбието на българина не са изгубени в исторически план и, че нашето общество няма да се поддаде на опитите за разпалване на омраза с политически цели, в навечерието на избори.” се казва в декларацията.

Коалиционният партньор на „Да, България“ ДЕОС също излезе с критично становище по случая: „В ДЕОС категорично осъждаме поведението на местните власти. Освен че извършеното е в нарушение на международното законодателство, по което ние сме страна, то и е отказ да бъдем хора, които общуват със и помагат на други хора. Ние отказваме да бъдем част от мразещите“, заяви председателят на ДЕОС Виктор Лилов.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.