„Да, България“: Промените в изборното законодателство нарушават Конституцията и избирателното право

Предложените промени в Закона за българското гражданство нарушават общото, равно и пряко избирателно право и Конституцията. Това се казва в позиция на „Да, България“, разпространена вчера. Позицията е по повод внесеното от временния кабинет на Огнян Герджиков предложение да промяна в Закона за българското гражданство, което предвижда уседналост от минимум три месеца, за да имат българските граждани право да гласуват. От „Да, България“ припомнят, че Конституцията изисква всички български граждани, където и да се намират, да имат гарантирана възможност за упражняване на своите основни права, сред които е и активното избирателно право.

Вторият аргумент на партията против законопроекта е, че той противоречи на политическата воля за включването на българите в чужбина в националната общност и демократичния политически процес. Вместо ограничаване на правото на глас, политическата формация предлага да се въведе ефективно електронно гласуване.

„Да, България“ коментира и предложенията главният прокурор да може да иска от съответната избирателна комисия да заличава регистрацията на политическа партия, коалиция, или инициативен комитет на основания, които не са достатъчно прецизно определени. Според нея това е заплаха за политическия плурализъм, свободата на словото и свободата на участие в политическия процес.

От „Да, България“ настояват посочените части този законопроект да бъде оттеглен, тъй като противоречат на основни конституционни принципи и засяга политическите права на българските граждани.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.