Дългоочакваният процес срещу джихадистите от атаките в Париж започна, няма да се гледа на живо

В Съдебната палата на Париж започна дългоочакваният процес срещу 20 души, замесени в джихадистките атаки в Париж, извършени на 13 ноември 2015 г., в които загинаха 130 души, а стотици бяха ранени, предаде БТА.

Сред подсъдимите е Салах Абдеслам, който е с френско и мароканско гражданство и който се смята за единствения оцелял от отряда терористи, атакували ресторанти, кафенета, концертната зала „Батаклан“ и района на „Стад дьо Франс“. Терористичният акт остави голям отпечатък върху френското общество.

Моменти преди откриването на историческия процес той зае мястото си в ложата на обвиняемия. Черна брада, стърчаща от маската му със същия цвят, тъмна коса с дължина до раменете, сресана назад, черна тениска, единственият оцелял член на командосите от 13 ноември, е заобиколен от много жандармеристи, докато разговаря с адвокатите си Оливия Ронен и Мартин Ветес, информира Le Monde.

 

Делото се гледа при изключителни мерки за сигурност. Обвиняемите са общо 20, но шест от тях са съдени задочно, като за петима от тях се смята, че може би са мъртви. Абдеслам е обвинен в убийство, а останалите в сътрудничество на атентаторите.

Процесът се провежда в специално изградена съдебна зала, в която могат да се поберат 550 души. Сред ищците има близо 1800 жертви на атаката, в това число оцелели и семействата на убитите. Те и обвиняемите са представлявани от 330 адвокати. Делото няма да се излъчва на живо, но съдебните заседания ще бъдат записвани за нуждите на архивите. Кадрите обаче няма да бъдат правени обществено достояние.

Процесът би трябвало да продължи девет месеца. Настоящият месец ще бъде посветен на представяне на събраните доказателства. През октомври ще говорят жертвите. От ноември до декември ще свидетелстват длъжностни лица, като например бившият президент Франсоа Оланд, както и роднини на нападателите. От януари до март 2022 г. ще бъдат разпитвани обвиняемите. Абдеслам ще бъде разпитван на няколко пъти. В началото на април експертите ще представят психологическа оценка на обвиняемите. Заключителните аргументи ще бъдат представени през май догодина, като в края на същия месец се очаква присъдата. Атаки на 13 ноември: оцелелите преследвани от ужас

Свидетелства на оцелелите от атентатите през ноември 2015 г.  разказват за мъките, които не преминават, натрапчивото поведение, безкрайната борба за признаване на тяхното зло и страха от политическо възстановяване.

49 -годишният Бруно Понсет прекарва безсънните си нощи, докато партньорът му заема леглото им сам. Оцелял от Батаклана, синдикалистът от SUD-Rail, в офанзивата по телевизиите с всеки удар на железничарите, не спи почти шест години. Или само от крехки паузи от десет минути, прекъснати от кошмари, в които всеки път той умира. „Имаше и по -добри, но безсънието започва отново с наближаването на изпитанието … Изобщо не спя, въздържам се от приема на хапчета за сън“, разказва свидетелят пред Le Monde.

Свиделите ще бъдат изслушвани в зала заедно с близо 200 от 1700 граждански страни, които ще присъстват на процеса. Те ще разкажат как е толкова трудно да се възстановят, дори без да бъдат застреляни, и как, шест години по -късно, те все още живеят с мисълта за 13 ноември, ден и нощ.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.