Дали протестът не трябва да приоритизира античовешките актове в Стара Загора?

Община Стара Загора започна принудителното събаряне на 97 незаконни постройки в ромския квартал „Лозенец“ от източната страна на ул. „Витоша“ до Стрелбището, за което Маргиналия писа – виж тук.

Решението е взето със заповед на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, предаде БНТ.

В района има засилено полицейско присъствие. Ромите излязоха на улицата, за да изразят недоволството си от събарянето. По-голямата част от тях няма къде да отидат. „Имаме пари да си платим местата”, казаха те пред БНТ и добавиха, че плащали данъци за къщите си.

Крайният резултат е, че довечера вероятно голяма част от жителите на махалата ще нощуват с децата и покъщнината си под открито небе.

По този повод Владимир Колев, активист, написа в профила си : „Господата фашаги, като за последно? Изхвърлени на улицата по време на пандемия, без алтернатива. Дали протестът не трябва да приоритизира тези античовешки актове, ако наистина ни пука за всички български граждани и демокрацията“?

Пламена Николова от групата „За по-добра България“ коментира поредния казус на евикция:“ България е единствената страна в ЕС, която няма действаща и ефективна жилищна стратегия нито за бездомните, нито за незаконните постройки, нито за подкрепа на платежоспособните семейства да купуват жилища на по-изгодни цени. Проблемът с незаконните постройки в гетата е хроничен и желание за трайно решение изглежда няма. Те се бутат чрез зрелищни акции най-често когато общественото внимание трябва да се отклони от нещо друго (включително и посред зима, като във Воеводиново), а след това отново потъват в забвение, хората се заселват отново, а мизерията се увеличава.

С изключение на няколко успешни добри практики на НПО като Тръста за социална алтернатива за узаконяване на постройките и прокарване на канализация и електричество, общинските действия показват безпомощност и липса на далновидност и трайни решения.

Социалните жилища не могат да бъдат масовото решение. В същото време няма как огромни квартали да са без канализация и електричество и с недобре укрепена инфраструктура и строителство, защото по време на кризи, епидемии и природни бедствия те се превръщат в най-уязвимите звена и поглъщат в пъти по-голям ресурс на общината и държавата“.

Ромският журналист Огнян Исаев реагира остро на събитията:“ Без значение колко пъти ще бъдем осъждани в Страсбург за нарушаване на основни човешки права, накачулилите се по клоните на властта ще продължават да създават етническо напрежение, да събарят „циг@ански“ незаконни постройки, да сбиват роми и българи… Не ви ли омръзна, братя и сестри българи, да ви цаката с една и съща развалена манджа преди избори?! Време е да се разгневим всички заедно, за да съборим и избутаме расистите и закачилите се за нашия организъм животопийци“.

Известният културолог Ивайло Дичев пък коментира лаконично разрушението на единствените домове на ромите в Стара Загора: „Предизборен расизъм“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.