Дания задържа „нежелани“ мигранти на необитаем остров

Дания  не може да приема повече мигранти, без да застраши социалния си модел. Това е причината скандинавската страна, прочута със своята толерантност да  умножава пречките за влизане и постоянно пребиваване на чужденци. Последната мярка, която тя предприе да задържа „нежелани“ мигранти на необитаем остров, информира Дневник.

Мигрантската вълна през 2015 г. накара Дания  да възстанови контрола по сухопътните си граници. Управлявана  от десноцентристко коалиционно правителство, което е подкрепяно от дясната популистка антиимиграционна Датска народна партия, страната е приела близо 100 законодателни поправки, ограничаващи правата на чужденците.

Целта за управляващото мнозинство през изборната 2019 г. е ясна: да накара бежанците да разберат, че могат да останат само временно. То предложи на парламента ограничаване на събирането на семейства и намаляване на социалните помощи. Всеки месец несемейните лица ще губят по 150 от 1600-те евро, които получават, а двойките – 270 от 2200 евро. Сумите, които изглеждат щедри на хартия, рядко са достатъчни в тази страна, която е една от най-скъпите в Европа.

Говорителят  по миграционните въпроси на Народната партия Мартин Хенриксен казва,че мигрантите „трябва да се върнат в родните си страни и да помогнат за възстановяването им възможно най-бързо“.

Поради приемането на все по-строги изисквания от 2015 до 2017 г. броят на молбите за убежище е спаднал драстично – със 75 процента. Според изследователя Деметри Пападеметриу, основател на Европейския институт за миграциите, датската миграционна политика е „случай, уникален по своята твърдост и нетолерантност“ за Европа и за света, където вече преобладава по-благосклонен към мигрантите климат.

През последните три години Дания не се поколеба в избора на средства, за да разубеди кандидатите за убежище: съобщения в ливанската преса, които предупреждават кандидат-емигрантите за затягането на условията за настаняване на нейна територия; конфискация на ценните вещи на мигрантите при граничната проверка. И от края на 2017 г. квотата на бежанците по програмата на ООН е оставена на преценката на министерството на имиграцията и интеграцията, което тази година отказа да я приеме

Последният успех на антиимигрантската партия е да концентрира на необитаем остров отхвърлените кандидати за убежище и тези, които имат криминално досие, докато чакат да бъдат депортирани. Там ще бъдат настанени  и онези, които не може да бъдат върнати в страната им. Настанен в бивш изследователски център за животински заразни болести на остров Линдхолм, този център за задържане до 2021 г. ще приеме до 125 души, някои от които бързо ще напуснат страната, но други ще бъдат принудени да останат за неопределено време.

Предложеният от Народната партия проект бе приет без възражения от правителството. На 21 декември депутатите одобриха финансиране на плана в размер на 759 млн. крони (116 млн. долара). Парламентът също така одобри с 55 срещу 23 гласа и 30 „въздържали се“ закон, който изисква всеки, който иска да стане датски гражданин, да се ръкува на церемонията по натурализирането. Смята се, че стъпката е насочена към някои мюсюлмани, които по религиозни причини отказват да докосват лица от другия пол.

Според генералния секретар на „Амнести интернешанъл“ за Дания, „политическата класа е отишла твърде далеч“.

Народната партия може да остане втората политическа сила в страната, сочат сондажите. Няколко месеца преди изборите тя получава 18 процента от гласовете – наравно с Либералната партия (Венстре), която е начело на сегашното правителство.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.