Дарители издават на български книгата на Тимъти Снайдър за Хитлер и Сталин

Дарители ще издадат книгата на професор Тимъти Снайдър „Кървавите земи на Европа между Хитлер и Сталин. Историята на нацистките и съветските масови убийства между Берлин и Москва“ на български език. Тя ще стигне до книжарниците у нас 4 години след публикуването й благодарение на кампанията и спомоществувателството на икономиста Красен Станчев. Към него се присъединиха историкът проф. Надя Данова, треньорът по тенис и бивш депутат Юлия Берберян, както и още няколко експерти и публични фигури.

Книгата на американския историк Тимъти Снайдър е преведена досега на 28 езика. Тя получи Лайпцигската награда за европейско разбирателство, както и наградата на името на Ралф Уолдо Емерсън за хуманитаристика. Книгата разказва историята на чудовищните престъпления на двата тоталитарни режима на миналия век – на Хитлер и на Сталин.

Издаването на книгата струва около 15 хиляди лева. Вече са осигурени около половината средства и е открита банкова сметка за събирането на останалите. Банковата сметка за издаване на книгата е: IBAN BG26UNCR70001521599608 (BIC/SWIFT: UNCRSFBG) в Уникредит Булбанк АД.

Авторът проф. Снайдър ще изнесе на 4 юни в София лекция на тема „Минало несвършено: Историята, Русия, Украйна и Европа“. Домакин на срещата е Центъра за култура и дебат „Червената къща“, а модератор е политологът Иван Кръстев, директор на Центъра за либерални стратегии.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.