Държавата държи отвлечен Полфрийман, обяви адвокатът му

 

Освободеният условно предсрочно от затвора австралиец Джок Полфрийман няма никакво правно основание да бъде задържан в страната и би трябвало да може веднага да я напусне. Това обяви в ефира на БНТ адвокатът му Калин Ангелов, цитиран от Дневник.

Той посочи, че Полфрийман има издаден паспорт (а не пасаван, както каза вчера в интервю самия Полфрийман – бел. а.), който се намира в консулската служба. Българските власти разполагат с копие на паспорта.

Според мен той трябва да напусне България веднага, но нашата държава го държи отвлечен. И Сталин така държеше хора, формално, обаче ги държеше, обясни адвокатът.

Няма правна пречка Полфрийман да напусне България, обяви и другият участник в предаването – юристът Петър Николов.

 

„В момента австралийският гражданин Полфрийман се намира в дома на дирекция „Миграция“ в Бусманци, тъй като по отношение на него директорът на Дирекция „Миграция“ е издал заповед за принудителна мярка „експулсиране от страната“, която е в процес. Допълнително по отношение на въпросния гражданин на Австралия има две забрани, наложени от прокуратурата, за напускане на Република България, така че когато всичките условия бъдат изпълнени, ние ще приключим и с тази мярка за експулсиране на лицето“, подчерта министър Младен Маринов.

 

Той добави, че вчера са получили призовка от Върховния касационен съд, която трябва днес да бъде връчена на Полфрийман за явяването му на заседанието, което е насрочено за 23 октомври. До момента до който има такива забрани няма как да довършим процедурата за експулсиране, каза министър Младен Маринов.

Адвокат Ангелов, който в разговора се разбра, че не получава хонорар по този казус, обясни, че Полфрийман сам си е търсел занимание в затвора, което би трябвало затворът да осигури, за да дава възможност на осъдените да се поправят – отглеждал е кокошки и пчели.

По адрес на съдебния състав, определил предсрочното условно пускане на Полфрийман, адвокат Ангелов коментира, че има два вида съдии – смели и страхливи. „Страхливите съдии няма да изпълнят закона, защото знаят и виждат какво ще им се случи. Смелите съдии ще кажат: На мен не ми пука, важното е да изпълня закона, защото аз имам съвест.“

Посочи, че има други случаи на много по-ранен етап предсрочно освободени от затвора, но посочи, че че това няма отношение към постановките в закона, които са спазени.

„В момента Полфрийман беше метнат на обществото, защото в следващия месец предстоят два важни избора (за кметове и за главен прокурор – бел. а.) – и той се ползва за да се нагнети цялото общество и някой има голям интерес от това“, анализира ситуацията адвокатът.

Адвокат Ангелов цитира несъответствия по делото, благодарение на които „Джок Полфрийман успя да види най-грозната страна на българската правна система и общество“.

Той анализира, че голямата борба в момента в България е, че едната страна в процеса – прокуратурата, иска изцяло да се наложи върху другата страна – гражданите, завладявайки съда. Това е големият проблем, обяви той.

Според него позицията на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по случая ще бъде изучавана след време като най-гнусното измиване на ръце в историята.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.