Държавата е на гражданите и те имат правото да имат свои организации

Продължават реакциите по повод законодателната инициатива на „Обединени патриоти“, чиито предложения са рестриктивни и рискови за свободата на сдружаване и дейността на гражданските организации – виж тук.

Председателят на Комисията по образование и депутат от ГЕРБ Милена Дамянова коментира остро в своя профил:

„Държавата е на гражданите и те имат правото да имат свои организации, работещи за различни каузи и цели, които гражданите в тях са преценили, че са им важни.

Съветът няма да харчи никакви 97 млн. лв. Бюджетът е 1 млн. лв. Ще се финансират конкретни проекти, определени по критерии, ред и условия, а крайното решение ще бъде на Министерския съвет. Далеч по-прозрачна процедура от действащата досега. И с искането за контрол съм съгласна – има достатъчно институции, най-различни, които са задължени да контролират. Ще контролират и един Съвет на граждански организации към Министерския съвет, няма пречки за това.

Съветът не е избиран от народните представители, нито от правителството, нито е на партиен принцип. За него по електронен път са гласували над 300 неправителствени организации. Те са дали гласовете си да бъдат представлявани от граждански организации с имена и авторитет. Работят за различни граждански казуси, но не и като „държава в държавата“, а защото са граждани на тази държава!

На свой ред „Демократична България„се закани  да сезира ЕС и Съвета на Европа, ако бъдат приети предложените промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Извънпарламентарното обединение вижда в това поредната директна атака срещу независимия граждански сектор в България и по специално срещу организациите, работещи в обществена полза.

Законодателната инициатива идва само две седмици след като Съдът на ЕС в Люксембург осъди Унгария за рестриктивния закон за прозрачността, който налага регистрация на неправителствени организации, получаващи финансиране от донори в чужбина.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.