Държавата ще се бори с драстично нарасналото домашно насилие, липсва статистика за броя на жертвите

Нови мерки за защита при домашно насилие предлага Министерството на правосъдието.

Законопроектът е публикуван за обществено обсъждане и мотивиран с ескалиране на проявите на домашно насилие по време пандемията от коронавируса.

Предлага се към кръга лица, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита, да бъдат добавени жени, за които се предполага, че са бременни от извършителя на насилието, както и съпруг или бивш съпруг на извършителя.

С промяна в Наказателния кодекс проектът въвежда понятията “психическо и икономическо насилие”, които се изброяват редом до физическото и сексуалното домашно насилие.

Определението за психическо насилие е “умишлено сериозно засягане на психологическата неприкосновеност на дадено лице”. То се осъществява чрез “принуда или заплахи, вербално насилие, тормоз, постоянно критикуване, засрамване, порицаване, използване на обидни имена и епитети, присмиване, имитиране, публично унизяване и др.”

Забрана за контакт с пострадалия под каквато и да е форма, включително по телефон, електронна или обикновена поща и факс, насочване на пострадали деца към специализирани услуги за защита на деца, жертви или свидетели на насилие; насилникът задължително да посещава програма за лечение на зависимости в случаите, в които е установено, че употребява наркотични вещества, алкохол или друго упойващо вещество, да няма право да носи оръжие или ако вече има разрешително, то да бъде отнето – са новите мерки, които предлагат от правосъдното министерство, както и създаването на Национална комисия за превенция и защита от домашното насилие, ръководена от вицепремиер, която да осъществява държавната политика по превенция и защита от домашното насилие. В комисията ще участват зам.-министри от 7 министерства и шефове от три агенции. Освен че ще разработва стратегии и програми ще се поддържа база данни за случаите на домашно насилие и регистър на всички лицензирани доставчици на социални услуги, които имат дейности по защита на жертвите.

Личните лекарище са задължени да подават сигнали.

От екипа на Десислава Ахладова посочват като голям проблем липсата на статистика за случаите на домашното насилие, но все пак – позовавайки се на данни на МВР, отбелязват драстичен скок на сигналите с такива оплаквания.

“Проектът е готов отдавна, обсъждането е обявено само за 14 дни, очакването ми е да бъде приет в настоящия парламент. Законът за защита от домашно насилие защитава не само жените, а и всички хора в семейна среда – възрастни родители, деца, хора с увреждания. Те могат да станат жертва не само на физически, а и на икономически и психически тормоз”, коментира пред медиите и Омбудсмана Диана Ковачева.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.