Арабският залив: опит за „запушване на устата“ на стотици личности

Правителствата от Залива се опитаха да отнемат гласността на мирни критици в отговор на вълната на онлайн активизъм в последните години. Това съобщи Хюман Райтс Уоч (ХРУ) в интерактивен уебсайт, чиято дейност започна на вчера. Правителствата реагираха на онлайн критиката със следене, арести и други произволни наказания.

В синхрон с лимита от 140 знака в Туитър, този сайт представя профилите на 140 изявени бахрейнски, кувейтски, катарски, саудитски и емиратски дисиденти и активисти за социални и политически права, и описва борбата им да устоят на усилията на правителствата да „им запушат устата“. Всички 140 души са се сблъскали с ответната правителствена реакция, когато са упражнили правото си на свобода на изразяването, и мнозина са били арестувани, съдени и осъдени на глоби или затвор.

„Държавите от Залива предприемам систематични и добре финансирани атаки срещу свободата на словото, за да отклонят вероятно трансформиращия ефект върху социалната медии и интернет технологии,” каза Сар Лий Уитсън, директор за Близкия Изток към ХРУ. „Вместо да пращат мирните си онлайн критици в затвора, правителствата от Залива трябва да засилят дебата сред членовете на обществото и да извършат така необходимите реформи, които мнозина от тези активисти са искали от години.”

Стотици дисиденти, включително политически активисти, защитници на човешките права, журналисти, адвокати и блогъри бяха в затвора, много от тях след нечестни, според ХРУ, процеси и предполагаеми мъчения в ареста, преди започване на процеса. Акциите на правителствата от Залива срещу активисти и политически дисиденти включват заплахи, сплашване, разследвания, преследване, задържане, мъчение и отнемане на гражданство.

Повечето от активистите са използвали социалните медии и онлайн форуми, за да инициират кампании, да изградят мрежи, да повишат вниманието към идеите си, и всички, директно или не, са критикували правителствата си. Десетки хиляди саудитски граждани например са участвали в онлайн кампании, между които е призивът да се освободи Самар Бадауи, жена пратена, в затвора за „неподчинение на родителите си” през 2010 г. Проведени са и застъпнически онлайн кампании, които окуражават саудитските жени да се изправят срещу различни правителствени забрани.

„Държавите от Залива сплашват, следят, вкарват в затвора и карат активисти да мълчат като част от своята мащабна ответна реакция срещу мирната критика, но те сериозно грешат, ако си мислят, че могат безкрайно да блокират достъпа на гражданите си до социалните или други медии с цел да оказват натиск за положителни реформи,” заключава Уитсън.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.