САЩ: състоянието на правата на човека в Бахрейн не е пречка пред оръжейна сделка

Държавният департамент на САЩ декларира пред Конгреса, че поддържа продажбата на 16 изтребителя Ф-16 на Бахрейн. Департаментът не поставя като предварително условие за сделката за подобряване на състоянието на правата на човека в Бахрейн, каквото бе поставено от администрацията на президента Обама. Това съобщиха агенция „Блумбърг“ и други медии, които цитират „вътрешни източници“, запознати с подготовката на сделката.

Стойността на сделката за покупката на тези изтребители се оценява на 2,4 милиарда долара. Конгресът на САЩ има 30 дни срок да се произнесе – положително или отрицателно – за нея.

Тази продажба се смята за акт, който укрепва боеспособността на Бахрейн, държава, която се противопоставя на Иран в Близкия изток. Както е известно, администрацията на Тръмп  е настроена крайно негативно както към ядрената програма на Иран, така и към сключеното миналата година многостранно споразумение, което отмени санкциите срещу тази страна в замяна на замразяване на ядрената й програма. Предишната американска администрация беше главният двигател на това споразумение, припомня агенцията. Според държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън Бахрейн е „защитна стена“ против ислямисткия тероризъм и поради това е важен съюзник на САЩ.

Това изявление на Тилърсън, направено вчера, беше съпроводено и от изказване на командващия военните сили на САЩ армейският генерал Вотел пред Комитета на Конгреса на САЩ по външните работи. Според генерала никакви странични съображения, като например изискване за подобряване на състоянието на правата на човека в Бахрейн, не бива да се взимат под внимание при сключването на оръжейната сделка.

Агенцията припомня, че през септември миналата година администрацията на Обама твърдеше пред Конгреса, че сделка с Бахрейн за продажбата на тези изтребители не трябва да има, докато близкоизточната държава не подобри решително състоянието на правата на човека в страната. То се оценява като много лошо, след като доминираното от принадлежащи към сунитския клон на исляма правителство на Бахрейн потуши с насилие мирните демонстрации на противници на режима и разгони главните опозиционни групи на тази страна, населявана основно с шиити.

В Доклада за състоянието на правата на човека по света на Държавния департамент на САЩ, издаден след като Тръмп встъпи в длъжност, но подготвен преди това от екипа на предишния държавен секретар на САЩ Кери, се говори за „тежки рестрикции над свободата на словото“, „липса на търсене на юридическа отговорност от служителите по сигурността“, които са обвинявани в нарушения на правата на човека, както и за „ограничения на възможностите на гражданите мирно  да избират тези, които ги управляват“. В него се казва още, че това са дълготрайни нарушения на правата на човека, засилили се много след бруталното разгонване от полицията на масовите антиправителствени протести, почнали през 2011 г.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.