Декларираният вот за ДПС достига до 6.6%, Карадайъ готов с ясна програма за ускорено развитие на страната

Анализът на Алфа Рисърч показва нов момент в електоралната картина. Това е ранната мобилизация сред избирателите на ДПС, тъй като обикновено вотът за движението започва да нараства в проучванията около месец преди вота. Сега обаче само за три месеца то достига до 6.6% деклариран вот. Според социолозите това може да се дължи както на специфична вътрешнопартийна мобилизация, така и на по-голямото самочувствие за тежестта на партията, каза Боряна Димитрова пред бтв.

Преди дни председателят на социалната комисия Хасан Адемов подчерта пред медиите, че аритметичните мнозинства през годините, които не са стъпили на ценностна основа и нямат програма за ускорено развитие на страната, не водят до успешен край. „На последните парламентарни избори програмите на ДПС и на ГЕРБ в голяма степен са се припокривали, но най-голямата политическа сила предпочела да включи национал-популисти във властта“, бе позицията на Адемов.

На свой ред в пространно интервю пред същата телевизия  председателят Мустафа Карадайъ каза: „Според нас управляващите концентрират и пропиляват енергията си в различни конфликти и опити за прикриване на важните проблеми в обществото чрез продуцирането на нови скандали”.

„Алтернативата на това хаотично управление, на това управление без визия, на това управление без цели и приоритети е управление с  ясна програма за ускорено развитие на страната, ДПС има самочувствието да прави такава програма”, отбеляза още председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. „Няма малко в Европейския съюз, или повече“, добави още той, акцентирайки върху спазването на европейските стандарти за равнопоставеност на малцинствата.

Тези изявления бяха на фона на  срещата в централата на ДПС между американския посланик Ерик Рубин, почетния председател на ДПС Ахмед Доган и лидера на партията Мустафа Карадайъ. Снимката на тримата беше публикувана на сайта на движението.

„При обтегнати отношения между Анкара и Вашингтон американците имат нужда от субект, който да насочи енергията си към Анкара. Ако ДПС е изборът на американците в тази насока, много интересно е, че в същия ден зам.-председателят Ахмед Ахмедов разговаря повече от час в парламента с турския посланик Хасан Лусой – нещо, което не се е случвало от есента на 2015 г.”, каза Илхан Андай от 24Родопи пред bTV.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
leo.barassi@gmail.com'

Лео Бараси

Лео Бараси е автор на “Климатичното мнозинство: Апатия и Дейност в Епохата на Национализма” публикувана от британското издателство New Internationalist.