Делото срещу „Маргиналия“ е окончателно прекратено

Споделете статията:

Софийският градски съд (СГС) прекрати делото на Дянко Марков срещу членовете на сдружение „Маргиналия“. Съдът потвърди разпореждането на Софийския районен съд (СРС) от 5 юни за прекратяване на делото и осъди Дянко Марков да плати 5 лева държавна такса. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Наказателното дело от частен характер беше по повод на отворено писмо „Какво значат гастролите на антисемита Дянко Марков в Европейския парламент?“, публикувано в сайта „Маргиналия“ на 17 декември 2014 г. Подсъдими бяха десет от единадесетте членове на Сдружение „Маргиналия“: Емил Коен, Юлиана Методиева, Светла Енчева, Марта Методиева, Жана Николова, Татяна Ваксберг, както и за почетните му членове Надя Данова, Михаил Иванов, Димитър Вацов и Евгения Иванова. Защитаваше ги про боно адвокат Ирина Алексова.

Писмото беше подписано още от подписано още от Румен Аврамов, Антоний Тодоров, Лиляна Деянова, Кети Мирчева, Зелма Алмалех, Стефан Джамбазов, Антони Георгиев и Анна Кръстева. Срещу тях обаче нямаше обвинения.

В мотивите си за прекратяване на делото, потвърдени от СГС, СРС казва, че е поискал от Дянко Марков допълнителна информация, която не е предоставена. Според съда не е уточнено за какво деяние е подадена жалбата – „за съставяне на текста на „разпечатка на публикацията от 17.12.2014“ и/или за публикуване на този текст, липсва конкретизиране на обстоятелствата на престъплението – какво точно е то“. Съдът смята, че Марков иска МВР не просто да му предостави личните данни на обвиняемите, за да бъдат редовно призовани, а и да извърши цяло разследване – да установи какво точно е престъплението и кои са конкретните автори и разпространители на отвореното писмо.

Откъс от разпореждането на Софийски районен съд за прекратяването на делото срещу "Маргиналия" на първа инстанция.
Откъс от разпореждането на Софийски районен съд за прекратяването на делото срещу „Маргиналия“ на първа инстанция.

В първоначалната жалба на Марков до СРС се твърдеше, че квалификациите в отвореното писмо уронват доброто му име като бивш народен представител и книгоиздател, унизителни са за него и неговите чест и достойнство и го поставят в неблагоприятна светлина. От допълнението към нея ставаше ясно, че според тъжителя престъплението на „Маргиналия“ има два елемента. Първият е съставянето и разгласяването на статията, по-конкретно на заглавието ѝ, от неизвестни за него хора, второто – съставянето на „твърдяното „отворено писмо“. Марков молеше съда да установи кои точно са съставили, разгласили и разпространили твърденията, които той нарича „инкриминирани“. За тази цел той поиска съдът да разпореди на МВР да извърши общо 11 проверки.

Откъси от допълнението на тъжбата на Дянко Марков срещу "Маргиналия"
Откъси от допълнението на тъжбата на Дянко Марков срещу „Маргиналия“

Дянко Марков настояваше делото срещу „Маргиналия“ да бъде засекретено до приключването на исканите проверки от страна на МВР, за да се избегне рискът от компрометирането им. „Маргиналия“ обаче се сдоби с материалите по него легално и без проблеми.

Видният легионер и бивш депутат изискваше да се изземат всички лични компютри на на обвиняемите, както и „неличните, намиращи се в помещението на сдружението „Маргиналия“ (…) за проверка в кой от тях съществува файл със съдържание текста на публикуваната на 17.12.2014 г. статия (…), с дата на създаването на файла 17.12.2014 г. или по-ранна или по-късна дата.“

Марков искаше хостинг компанията, на чийто сървър е сайтът „Маргиналия“, да даде писмени данни с кого от екипа е сключен договор и кой или кои лица имат парола за публикуване на текстово съдържание в сайта, като се задължи писмено „да не съобщава никому факта на извършената (…) проверка.“

93-годишният Дянко Марков е легионер, депутат в 37-ото и 38-ото Народно събрание, бивш председател и настоящ член на Български демократичен форум – организация, която доскоро се обявяваше за наследник на Съюза на българските национални легиони и която на парламентарните избори през 2013 г. беше в коалиция с ДСБ. Марков е известен със свое изказване от трибуната на Народното събрание от 27 юли 2000 г. Тогава той каза по отношение на евреите от новоприсъединените български територии, че те са били „враждебно население“, а „депортацията на враждебно население не е военно престъпление“. Адвокатът на Дянко Марков по делото Захари Генов е прочут най-вече с участията си в телевизиите СКАТ и „Алфа Атака“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.