Делото срещу „Маргиналия“ се отлага за януари

Споделете статията:

Делото срещу членовете на сдружение „Маргиналия“ се отлага за 20 януари. Причината е, че по-голямата част от подсъдимите по него не са получили призовки. Те бяха издирвани от униформени екипи на Съдебна полиция на адресите на Емил Коен и Светла Енчева, които даваха обяснения, че такива лица никога не са живели на тези адреси.

На делото присъстваха Дянко Марков и адвокатът му Захари Генов, а подсъдимите, които са получили призовки, бяха представени от адвокат Ирина Алексова. Адвокат Алексова защитава членовете на сдружение „Маргиналия“ про боно. Марков престоя в съда от 13:30 часа до 16:45 часа, като изчака да минат 13 дела, докато дойде ред на неговото. През това 93-годишният бивш председател на Български демократичен форум непрекъснато се съветваше с адвоката си относно делото и настояваше за правотата на основанията си да го води.

Както „Маргиналия“ вече писа, срещу членовете на сдружението има наказателно дело от частен характер, заведено от Дянко Марков. Делото е заради отворено писмо, публикувано в сайта marginalia.bg на 17 декември 2014. г, озаглавено „Какво значат гастролите на антисемита Дянко Марков в Европейския парламент?“. Подсъдими по него са Емил Коен, Юлиана Методиева, Светла Енчева, Марта Методиева, Жана Николова, Татяна Ваксберг, Надя Данова, Михаил Иванов, Димитър Вацов и Евгения Иванова.

Делото беше прекратено на първа инстанция, тъй като, според съда, не става ясно нито кои са обвиняемите и защо са точно тези хора, нито за какво престъпление ги съди Дянко Марков. Сега то се води на втора инстанция, която е Софийският градски съд.

Междувременно „Маргиналия“ се сдоби с първоначалната жалба на Дянко Марков от 6 февруари и с допълнението към нея от 11 февруари.

В жалбата Марков твърди, че квалификациите в отвореното писмо уронват доброто му име като бивш народен представител и книгоиздател, унизителни са за него и неговите чест и достойнство и го поставят в неблагоприятна светлина.

Допълнението към жалбата съдържа повече подробности. От него става ясно, че според тъжителя престъплението на „Маргиналия“ има два елемента. Първият е съставянето и разгласяването на статията, по-конкретно на заглавието ѝ, от неизвестни за него хора, второто – съставянето на „твърдяното „отворено писмо“. Марков моли съда да установи кои точно са съставили, разгласили и разпространили твърденията, които той нарича „инкриминирани“. За тази цел той иска съдът да разпореди на МВР да извърши общо 11 проверки.

Дянко Марков настоява делото срещу „Маргиналия“ да бъде засекретено до приключването на исканите проверки от страна на МВР, за да се избегне рискът от компрометирането им. „Маргиналия“ обаче се сдоби с материалите по него легално и без проблеми.

Видният легионер и бивш депутат иска да се изземат всички лични компютри на на обвиняемите, както и „неличните, намиращи се в помещението на сдружението „Маргиналия“ (…) за проверка в кой от тях съществува файл със съдържание текста на публикуваната на 17.12.2014 г. статия (…), с дата на създаването на файла 17.12.2014 г. или по-ранна или по-късна дата.“

Марков иска хостинг компанията, на чийто сървър е сайтът „Маргиналия“, да даде писмени данни с кого от екипа е сключен договор и кой или кои лица имат парола за публикуване на текстово съдържание в сайта, като се задължи писмено „да не съобщава никому факта на извършената (…) проверка.“ Според него трябва да се разпитат лицата, които биха могли да публикуват текстово съдържание на сайта дали са си давали паролата на други хора, дали са технически способни да публикуват „инкриминираната статия“. Ако потвърдят, че са я публикували, да бъдат питани кой ѝ е автор и кой е поискал тя да бъде качена, а ако отрекат, пак да се питат кой е авторът ѝ „и как би могъл да я постави на сайта“.

Сред изискваните от МВР проверки са правене на „snapshots“ (запаметяване на кадри от компютърен екран) на отвореното писмо, на страниците „За Marginalia“ и „Контакти“ в сайта. Целта е да се установят „наличието, съдържанието и броя на прочитания“ на „инкриминираната статия“, да се разбере „кои лица владеят сайта „Маргиналия“ и съставляват твърдяното сдружение“, кои са главният редактор, екипът и сътрудниците на сайта.

България има широкоразпространена практика да се съдят не медиите, а журналистите в тях като физически лица. Делото срещу „Маргиналия“ не прави изключение. Правозащитници обаче не могат да се сетят за друг случай, в който да е даден на съд целият екип на една медия или организация.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.