Денят на ромската съпротива срещу нацистите се отбеляза и у нас

„В нощта на 16-ти май 1944 г. около 6000 роми – мъже, жени и деца – въстават срещу нацистите в концентрационния лагер Аушвиц в Южна Полша.
Тази година ромите отново се събраха, за да се противопоставят на надигащата се вълна от крайно десни и езика на омразата, които се разпространяват из България, Европа и света. На 16 май те празнуват смелостта и храбростта на нашите предци, които преди 77 години се борили срещу омразата.
В Благоевград отбелязаха Деня на ромската съпротива, за да разпалят пламъците на съпротивата срещу омразата, нарастващия национализъм и популизма. 100 ромски общности от цяла Европа участват в тази международна инициатива.
Инициативата се организира, за да се противопоставят ромите на растящите крайно десни националистически партии и движения в цяла Европа. “ Събираме се навън, за да развеем ромското знаме и да запалим огньове като символ, че сме решени да запазим пламъка на ромската съпротива жив“ , казват организаторите от Постоянна ромска конференция.

 

Благоевград, 16 май 2021 /Снимка:Постоянна ромска конференция

 

През ноември 2006 г. бивши концлагеристи организират възпоменателна среща в Нойенгам, Германия. Те решават датата 16-ти май да се отбелязва като „Ден на ромската съпротива“, за да не бъде забравен никога подвигът на ромите от Аушвиц, защото той може да послужи като урок за бъдещите поколения.“
Когато германските войници влизат в така наречения „Цигански лагер“, за да отведат ромите към газовите камери, те не очакват съпротива. За тяхна огромна изненада ромите ги посрещат с чукове, кирки, лопати и други подръчни средства, а на входовете на бараките им са издигнати барикади.
Започва кървава и неравна битка, която продължава няколко часа. Германските войници отстъпват. Те не са подготвени за такава яростна съпротива и се страхуват, че мълвата за бунта може да подпали и другите блокове с концлагеристи в лагера. Много роми умират в боя, но нито един човек от „Циганския лагер“ не е отведен в газовите камери през този ден. Германците решават, че е по-добре да оставят ромите да умрат от глад, вместо да дават нови жертви.
От 23-ти до 25-ти май нацистите разделят концлагеристите и ги изпращат в различни лагери, за да ги отслабят. В „Циганския лагер“ в Аушвиц са оставени по-малко от 3000 души, предимно деца и старци. На 2-ри срещу 3-ти август 1944 г., последните концлагеристи роми в Аушвиц се опитват за пореден път да отблъснат немските войници, но накрая съпротивата им е сломена и намират смъртта си в газовите камери.
обновена
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.