Ден за почит на паметта на жертвите на Холокоста. Навсякъде се сипеше пепел

Днес е Националният ден на паметта за Холокоста. Държавата Израел почита невинните жертви, избити от нацистите.

Застаряващият контингент на оцелелите от холокоста в Израел отбелязва Деня на паметта в ситуация, доста сходна с тази от времето на Втората световна война – в самота и страх от неизвестността, пише Дневник.

Някои от оцелелите казват, че сегашната изолация и усещането за опасност събуждат лоши спомени, свързани с изпитаното от тях по време на войната. Други настръхват при всяко сравнение с трагедията по време на Втората световна война, когато нацистите систематично избиват 6 милиона евреи.

Възпоменателният ден за жертвите на холокоста е една от най-свещените дати в израелския календар. Оцелелите като правило присъстват на възпоменателните церемонии, споделят спомените си с младежи и участват в мемориални походи към бивши концлагери в Европа.

Този път обаче, в разгара на кризата заради вируса, оцелелите днес в огромното си мнозинство си останаха у дома или в старческите домове.

Церемониите тази година преминават при мерки на социално дистанциране и онлайн заради пандемията. В музейно-изследователския център за изучаване на Холокоста „Яд Вашем“ церемонията, с която традиционно се открива Денят на паметта и героизма, безпрецедентно беше в предварително записан формат.

Шестте факела, символизиращи гибелта на 6 милиона евреи по време на войната, бяха запалени без присъствието на публика. Точно в 10 часа прозвучаха сирени и на територията на Израел спря целият транспорт, израелците излязоха от автомобилите си и почетоха мълчаливо жертвите на Холокоста.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.