Денят за почитане на жертвите на сталинизма и нацизма. Отговорността на Европа

През 2008/2009  Европейският парламент обявява 23 август като „общоевропейски ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими, които да бъдат почетени с достойнство и безпристрастно“. Той е известен също и като Ден на черната панделка. Отбелязва се всяка година от институциите на Европейския съюз от 2009 г. насам.

На тази дата през 1939 година Германия и Съветският съюз сключват договор за ненападение, известен като „Пакта Молотов-Рибентроп“. Към договора е приет и секретен протокол, в който са определени т.нар. „сфери на влияние“ и окупационни зони. На практика пактът между Хитлер и Сталин подготвя Втората световна война и последвалата я Студена война.

„Европа е отговорна за възникването на тоталитарните идеологии“, заяви бившият чешки президент Вацлав Хавел на провелата се на 2 юни в Прага международна конференция „Съвестта на Европа и комунизмът”. На нея бе приета декларация до институциите на ЕС за обявяване на възпоменателната дата 23 август за Европейски ден на жертвите на тоталитаризма.

В документа, подписан от самия Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци, политически затворници, учени, писатели и дисиденти, се призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и престъпленията на комунизма. В декларацията се предлага именно датата на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими. През септември 2008 г. Европейският парламент прие декларация с предложение за обявяването на 23 август за Европейски ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма. В декларацията се посочва още, че точно Пактът Молотов-Рибентроп, сключен между Съветския съюз и Германия, е разделил Европа на две сфери на влияние чрез своите секретни допълнителни протоколи.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.