ДЕОС защити позицията си за еднополовите бракове

С видео обръщение в подкрепа на брачното равенство излезе вчера партията ДЕОС. В обръщението Жюстин Томс от ДЕОС казва, че партията се застъпва за равенство във всяко отношение, включително и в брака. Равенството, свободата и отговорността са изконни човешки ценности и не бива законодателството ни да ги ограничава по какъвто и да е начин, твърди Жюстин Томс.

Изявлението беше направено, след като по-рано този месец се разрази бурна дискусия по повод на позиция на същата тема, публикувана в сайта на ДЕОС. В позицията със заглавие „Свободни и равни! В 9 точки и половина“ от ДЕОС защитават правото на изразяване на еднополовите двойки на обществени места, легализирането на еднополовите бракове и осиновяването от хомосексуални двойки и призовават към спешни промени в Семейния кодекс, с които да отпаднат текстовете, дискриминиращи еднополовите двойки.

„Легализирането на еднополовите бракове не накърнява и не отнема ничии човешки права, докато забраната им потъпква равнопоставеността в обществото“, се твърди в позицията на ДЕОС. „Юридическата забрана на еднополовите бракове води до редица социални проблеми пред хомосексуалните двойки. Да подкрепят своя партньор в тежки моменти на болест при хоспитализация, да имат право на наследяване, защита при прекратяване на отношенията и не на последно място – правото да осиновят детето на техния партньор или съвместното осиновяване на дете от институция, са само част от правата, които в този момент имат само хетеросекуалните брачни двойки “, казват още от партията.

Според  ДЕОС липсата на легализация на еднополовите бракове легитимира дискриминацията и хомофобията: „Забраната на еднополовите бракове е опасно послание към обществото, че дискриминацията е безнаказано деяние, подкрепяно (без)законно от повечето политически партии в България. Бездействието на институциите пред проявите на хомофобия е изключително погрешна практика, която отдалечава страната ни от правовата държава, в която всички ние бихме искали да живеем.“

В дискусията по повод на тази позиция, разразила се на страницата на ДЕОС във Facebook, се изказаха противоположни позиции.

„Страхотно е, че има една адекватна политическа партия в България. Не си правете труда да отговаряте на хора тук, които не разбират или са против написаното. Ако не се идентифицират с ценностите ви – да си намерят друга партия и толкоз. ТОВА е, което казвате ВИЕ и вие за себе си знаете, че е достойно. И аз го зная. И много други хора го знаят. Другото няма значение. Браво!“ Това беше реакцията на известния гей активист Радослав Стоянов.

Марко Марков от младежката ЛГБТ организация „Действие“ реагира: „Благодаря ви за проявения кураж! Току-що станахте МОЯТА политическа партия“.

„никога не съм си представял, че някоя политическа партия ще се погрижи за интересите на ЛГБТ общността. крайно време беше. имате моя глас – категорично!“, твърди Facebook потребител с псевдоним Кот Бегемот.

Не липсваха и противоположни реакции:

„Тук ме “загубихте”. Четете Евангелието (Конституцията), като дявола. Написано е едно, но според вас то е “Чл. 6. (1) Всички хора се ОСИНОВЯВАТ свободни и равни по достойнство и права.„ Всички “засегнати права” могат да се постигнат НЕ ЧРЕЗ СЕМЕЙНИЯ КОДЕКС, а с други законови разпоредби и ДЕМОКРАТИЧНИ практики. Не отнемайте правото на свободния и равния най-напред ДА СЕ РОДИ. Иначе нямам нищо против “опитите да продължават”, но не на площада, защото там “сеирджии много и всички дават акъл“, коментира Александър Лачев.

„Когато видях, че съществувате, в мен се роди надежда. С този призив ме разочаровахте. Не защото съм против различните, а защото призивът ми прилича по показност на парад. И защото това не е една от първите точки за случване в живота на България, сега, когато се топим като ланския сняг и по този показател сме на първо място в света. Значи първо трябва да си съхраним семействата и те да създават деца и после останалото, защото без първото, няма да има останало“, казва Весела Караманова.

„И мен ме губите тотално с такава позиция. Няма да се впускам в подробности, не ми е работа, но моля, запознайте се с малко детска психологическа литература, пък тогава казвайте, че е ОК мама и тати да са от един пол…“, твърди Виктория Червенкова.

В хода на дискусията членове на ДЕОС се стремяха да отговарят на всички от опонентите си. Включиха се и поддръжници на публикуваната позиция. Виктор Лилов опонира на разочарованите: „Г-н Лачев и други тук твърдят, че ДЕОС не е тяхната партия, но продължават да настояват че равнопоставеност на еднополовите бракове не трябва да има в постове тук. Аргументи защо трябва да има равнопоставеност в обществото има предостатъчно, както в позицията тук, така и в конвенциите по правата на човека, на които България е страна. Ако въпреки това г-н Лачев не е в състояние да разбере принципната позиция на ДЕОС и е “загубен” за тази партия, наистина не виждам необходимост да обяснява на убедените привърженици на ДЕОС своята неадекватна позиция. Г-н Лачев може да се ориентира към ярко-хомофобски организации, там ще го разберат и подкрепят.“

Когато беше кандидат за евродепутат от Реформаторския блок, Виктор Лилов публично се обяви в подкрепа на правата на хората с различна сексуална ориентация.

ДЕОС е първата българска партия, която апелира за легализиране на еднополовите бракове. Друга партия, която се застъпва за правата на хората с различна сексуална ориентация, е „Зелените“. Но в програмата на „Зелените“ има точка за легализиране на фактическото съжителство на еднополови двойки, не и за бракове.

ДЕОС е либерална партия, създадена от част от участниците в протестите срещу правителството на Орешарски. В края на септември тя получи регистрация по Закона за политическите партии. Партията излиза с публични позиции по редица въпроси. Наскоро тя публикува становище “Новини за всички” за новините на турски език, според което вместо отделна емисия е по-добре да се използват възможностите на цифровата телевизия, като централните новини се дублират на няколко езика едновременно. Друга от идеите им, оповестени наскоро, е за либерализация на образователната система и възможност за въвеждане на други образователни форми освен училищното образование.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.