Десет добри новини за децата през 2018 г.

В обобщение на изминаващата година, директорът на адвокатите към отдела за права на децата към Хюман Райтс Уоч, Джо Бекър, изрежда десет добри новини и тенденции свързани с работата си:

  1. През 2018 г. някои въоръжени сили и групировки освободиха деца войници от техните редици. Сред тях са повече от 900 в южен Судан, 833 в Нигерия и 75 в Мианмар.

 

  1. 21 американски щата забраниха доживотните присъди без обжалване за престъпления извършени от деца, като през 2012 г. са само 5.

 

  1. Броят на децата хвърлени в затвори за възрастни в САЩ е намалял с повече от 80% през последните 20 години.

 

  1. Броят на децата и юношите, които са извън училище, е намалял със 110 милиона от 2000 г.

 

  1. През 1979 г. само една страна забранява физическото наказание за деца – Швеция. Сега държавите, които са го направили, са 54.

 

  1. До 2030 г. се очаква смъртта на деца под 14 години, причинена от вируса на СПИН, да намалее с 57%.

 

  1. Броят на детските бракове също намалява. През изминалото десетилетие нивата на световно равнище са паднали с 15%, а с една трета в Южна Азия.

 

  1. От 1990 г. нивата на женско генитално обезобразяване са спаднали значително сред момичетата в Африка. През 2018 г. една фатва (религиозна наредба) в Сомалия окончателно забранява практиката.

 

  1. През 2018 г. единайсет учебни заведения са подкрепили Декларацията за безопасни училища, като с това броят на страните, които са задължени да защитават учениците, учителите и училищата по време на война, става 82. ООН докладва, че военната употреба на училищни сгради е спаднала с една трета от 2014 г. насам.

 

  1. От 2000 г. броят на децата, които полагат детски труд, е спаднал с 94 милиона, което е спад с повече от една трета.

 

Джо Бекър напомня, че ежедневно милиони деца продължават да бъдат подлагани на експлоатация и злоупотреба. Но тя добавя, че представените цифри показват, че прогресът е възможен, стига борбата за правата на децата да не спира и през 2019 г.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.