Десетки глобени след литургия за Цветница в Самоков

Масова молитва по време на пандемия. Въпреки забраните, пастор от Самоков събра стотици евангелисти на служба в двора на църква в ромската махала. Молитвата била срещу коронавируса и по повод Цветница. Полицията е съставила над 40 акта, съобши Нова телевизия.

Пред медията пасторът обясни, че хората в Самоков са притеснени от обстановката. „Ние трябваше да направим една служба, за да можем да ги насърчим и да се молим заедно. Всички хора бяха с маски и на разстояние 2 метра един от друг. Дезинфекцираше се църквата и дворът“, обясни той.

„Вчера беше образувано досъдебно производство. До момента са съставени 116 акта за нарушаване на противоепидемиологичните мерки. Актове са съставени и на всички организатори. Всички, които са нарушили разпоредбата, ще бъдат санкционирани с административна санкция – от 300 до 1000 лева. При данни за престъпление те ще бъдат подведени под наказателна отговорност“, обяснява комисар Николай Спасов, директор на ОД на МВР – София-област.

Според него  към момента няма данни кметът на града Владимир Георгиев да е позволил провеждането на такова мероприятие. По думите на комисар Спасов мерките в ромските махали в Самоков, Ихтиман и Ботевград се спазват. Заразени с коронавирус няма. Под карантина в областта са 674 души, 120 души са я нарушили.

Районният прокурор на Самоков Ваня обясни, че досъдебното производство ще установи каква е била дистанцията между хората, които са участвали в молитвата и дали са спазени другите мерки. „Все още досъдебното производство е в своето начало. Извършени са всички действия по разследването“, уточни тя.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.