Десетки хиляди евреи ще бъдат лишени от фундаментална сигурност в Белгия

Белгийското правителство сериозно обсъжда предложението да лиши еврейските общности от допълнителни мерки за сигурност. Планът, който не е финализиран, има за цел да изтегли жандармерията и полицията охраняващи особено уязвими еврейски институции, като синагоги, училища и други, съобщи Еврейска телеграфна агенция.

Към момента, главният еврейски квартал в Антверпен, който е сред най-важните религиозни и културни центрове на континента, се охранява от белгийската армия. Това може да приключи през септември. Първоначално белгийските военни бяха стационарни в Антверпен през 2014 с оглед сигурността на над стоте еврейски институции в навечерието на невиждана вълна от тероризъм, започнала с жестокия разстрел на посетители в Еврейския музей в Брюксел.

Идеята за планираното преустройство се отдава на човешки и финансов дефицит – проблеми, които се задълбочават в жестоко засегнатата от COVID-19 държава, дала над 9000 жертви.

Подобна мярка би лишила над 18,000 души от фундаментална сигурност.

Респективните международни организации изказаха своята загриженост, наред с Белгийския еврейски конгрес. Новоизбраният президент на еврейската общност в Есекс, Питър-Пиер Суонсън, изрази своите дълбоки притеснения:“ Като част от Британския еврейски конгрес, нашата организация предстои да излезе с единодушно изявление срещу планираните институционални мерки“.

 

Антисемитизмът е особено чувствителна тема в Белгия. През последните 7 години преживя своеобразен пандемичен “Ренесанс”, като причинните фактори варират драстично. Белгия и съседна Франция са статистически и социално сочени за горещи точки на антисемитизъм в Европа. Цели общности, наричащи Франция свой дом, бяха принудени да се пренасочат главно към Израел и Лондон, където френският език бе въведен и в религиозните служби.

В съседна Турция, нарастващите случаи на COVID-19 се конкурират със случаите на антисемитски прояви и обвинения към евреите за пандемията, както отбелязват “Ахвал” и “Хаарец”.

Конспиративните теории обвиняващи евреите и ционизма във всевъзможни престъпления категорично не са ограничени до южната ни съседка. Това е глобален феномен свързан с добре установен от векове антисемитизъм, твърди Луис Фишман от Бруклин Колидж.

Фишман пояснява, че зачестяването на подобни мнения в обществото се дължи на медийната пропаганда достигаща до огромен дял от турското население. Фатих Ербакан, лидер на новосъздадената ислямистка партия Yeniden Refah Partisi , заяви че евреите наред със световните ционисти стоят зад коронавируса. Тезата му се допълва с това, че “прокълнатото” еврейство притежаващо фармацевтичните индустрии цели да срине турската република и света.

Професор Фишман отбелязва, че подобни възгледи, макар и широкоразпространени, категорично не отразяват възгледите на широкото турско общество. Сложната политическа действителност и контрол върху медиите се оказват благоприятна среда за речта на омразата. Засилващ се феномен е тенденциозната маргинализация на общности като кюрдите и ЛГБТ хората, които биват публично обвинявани за проблемите на държавата, както и появата на СПИН/ХИВ и COVID-19.

Информацията изготви Пламен Вълков

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.