Десетки убити в боеве близо до Аденското пристанище в Йемен

Споделете статията:

Бойците хути и съюзнически отряди влязоха в стълкновения с местните милиции в северния йеменски град Аден, съобщи Ройтерс. Според свидетели е имало престрелки и снаряди, хвърлени в центъра на града и близо до пристанището.

Силите на хути атакуват Аден, последната територия на лоялните към подкрепяния от Саудитска Арабия президент Мансур Хади, и напредват към центъра на града, въпреки 11-те дни на въздушни удари на коалицията.

Саудитска Арабия и коалиция от 10 страни от региона започнаха въздушните удари на 26 март в опит да изтласкат шиитите хути, които превзеха столицата на Йемен Сана и принудиха президента Хади да избяга в Аден.

Цел на въздушната и морска кампания са конвоите на хутите, складовете за снаряди и оръжие. Отрязват се и възможни подкрепления отвън – въпреки че хутите отхвърлят обвиненията на Саудитска Арабия, че са въоръжени от Техеран.

Стълкновенията досега не са постигнали чувствително надмощие над хутите или над привържениците на бившия президент Али Абдула Салех, които се бият заедно с тях. Множество хуманитарни организации обаче алармират за увеличаващия се брой цивилни жертви и хуманитарна криза.

ООН съобщи, че за две седмици в Йемен са убити повече от 500 души. Международният комитет на Червеният кръст призоваха за незабавно 24-часово спиране на боевете, за да се позволи оказването на помощ в Йемен.

Червеният кръст, който обвини водената от Саудитска Арабия коалиция за забавяне на доставки с помощи, заяви, че е получил разрешение да докара със самолет медицинско оборудване и персонал и че се надява да изпрати два самолета до понеделник. Съобщава се, че самолетите са можели да излетят още в неделя, но е имало проблем с компанията, която ги е дала под наем.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.