Десталинизацията е едно прекрасно пожелание, но тя нямаше как да се случи в България.

Комисията по разкриване на досиетата на бившата Държавна сигурност представи документалната изложба „Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие 1953-1964“по едноименния сборник „Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие”.

Марко Цветков, старши експерт в отдел „Изследване и публичност на архивите“, който е един от авторите на изложбата, поясни, че едноименният сборник е  вече библиографска рядкост, което потвърждава неговата значимост.  Това противоречиво десетилетия  бележи началото си със  смъртта на Сталин, на негово място на чело на комунистическата партия на Съветския съюз застава Никита Хрушчов, „главният десталинизатор“, който  развенчава култа към личността на Сталин. През този период започват и събитията в Унгария, Гърция, Полша, Берлин и събитията в Пловдив, стачката на текстилните работници у нас.

Независимо от желанието на хората за по – свободен режим, политическите елити налагат рамката на управление. След 20 –тия конгрес на КПСС, първият, който трябва да направи критики към собствения си култ, е Вълко Червенков. Априлският пленум на ЦК на БКП 1956 г., води до неговото  свалянето от власт и в последствие укрепване на позициите на Тодор Живков,  до 1964 г., година в която д-р Тодор Живков, успява да укрепи своя едноличен режим в рамките на това условно наречено“противоречиво десетилетие“.  Би могло да се каже, че десталинизацията е едно прекрасно пожелание, но тя няма как да се случи в България.

Председателят на Комисията по разкриване на досиетата на бившата ДС Евтим Костадинов поясни, че дигитализацията на архивните документи е приоритет в нейната работа. По този начин документите на лицата заемащи публични длъжности или са публични личности ще бъдат достояние  за всички в публичното пространство.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.