Детето на годината на списание „Тайм” цели решаването на много проблеми

Списанието „Тайм” за пръв път обяви Дете на годината. Това е тийнейджърката учен и изобретател, Джитанджали Рао, съобщава БиБиСи. Джитанджали се надява да вдъхновява връстниците си да имат идеи, с които „да решават световните проблеми”.

15-годишното момиче е избрано от 5000 номинирани деца за престижната титла. Джитанджали е изобретила технологии, сред които уред за регистриране на олово във водата и приложение, което идентифицира кибертормоз.

„Ако аз мога да го направя и ти можеш да го направиш, както и всеки друг”, казва тя.

В интервю за списанието „Тайм” с актрисата и хуманитарен активист Анджелина Джоли, г-ца Рао казва, че не прилича на „типичния учен”: „По телевизията виждам само, че той е възрастен, обикновено бял учен. Целта ми се пренасочи към това не само да измислям собствени начини за решаване на световните проблеми, но и да вдъхновявам останалите да правят същото. Защото, от лична гледна точка, не е лесно, когато не виждаш друг като теб.”

Избраницата от щата Колорадо, САЩ, добавя, че има много проблеми, които трябва да бъдат решени. „Поколението ни е изправено пред много нови проблеми, но в същото време се сблъскваме и със стари, които все още съществуват”, казва тя в интервюто си за „Тайм”.

„Намираме се в нова глобална пандемия, но все още не сме решили отдавнашни проблеми с човешките права. С прилагането на технологии трябва да решим трудности, които не сме предизвикали ние, като климатичните промени и кибертормоза.”

Наградата на „Тайм” е последното постижение на Рао. Преди четири години е обявена за „топ млад учен на Америка” заради създаването на бърз и евтин тест за регистриране на замърсяване с олово на водата.

„Тайм” започва да обявява Мъж на годината през 1927 г., а по-късно го променя на Личност на годината. Миналата година Грета Тунберг, шведската ученичка, която вдъхнови глобално движение за борба с климатичните проблеми, стана най-младият човек избиран някога от списанието. Според него новата номинация Дете на годината е „барометър за издигащите се лидери на най-младото американско поколение.”

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.