Децата без електронни устройства ще учат с медиатори и книжни учебници

Министерството на образованието и БНТ планират създаване на образователна телевизия за учениците, чиято грипна ваканция продължава до 29 март, от понеделник (16 март) започва и електронно обучение.

Все още МОН не разполага с информация каква част от учениците нямат персонални електронни устройства в домовете си, в понеделник ще има повече яснота, съобщава Дневник.

По стари данни 97-98% разполагат с такива, посочи Вълчев. Той отбеляза и опасността, че някои домове могат да имат проблеми с интернет връзката, но “така или иначе не можем да кажем, че ще осигурим 100% такова обучение”. Вълчев обеща, че министерството и регионалните управления по образованието ще направят всичко възможно да не се спре подготовката на децата. През следващите дни ще се работи и да се предложат варианти за учениците, които нямат достъп до интернет. В ромските квартали медиатори ще обикалят с книжни учебници, за да дават упражнение на децата, увери Вълчев.

В системата на училищното образование има близо 65 хил. учители, над 700 хил. ученици. Механизмът за взаимопомощ между тях ще се изразява във възможността да си помагат взаимно, като министерството ще помогне за изготвянето на уебинари и видеа. Регионалните управления ще го организират на местно ниво със съдействието на синдикалните и работодателските организации, увери Вълчев.

По думите му за най-малките ученици е важно учителите да създадат онлайн групи за комуникация, каквито вече са създадени чрез електронните дневници и социалните мрежи. Той помоли родителите и те да помогнат за създаването на такива групи, тъй като за учениците в началния етап на образованието трудно може да се осъществява електронното обучение без съдействието на родителите.

“С БНТ ще организираме образователна телевизия и телевизионни уроци. Това ще се случи по каналите БНТ 2 или БНТ 4. Най-вероятно от вторник ще имаме образователна телевизия за учениците от начален етап (1 – 4 клас – бел. ред.)“, съобщи министърът

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.