Дезинформацията в социалните мрежи по време на предизборната кампания 2021

Приключващата предизборна кампания в България показва ясно, че Facebook се превръща в ключов инструмент за политическо влияние.

По време на онлайн пресконференция на 2 април 2021 г. Центърът за изследване на демокрацията представи пред български журналисти и медии своето най-ново проучване на тема Дезинформационни послания на парламентарните избори 2021.

Разгледани са три типа Facebook общности: политически партии и лидери; проруски и/или антилиберални медии, страници и групи; големи медии, включително обществени радио и телевизия. Бяха посочени също и четирите ключови дезинформационни наративa, разпространявани в България по време на предизборната кампания:

  • конспирации, свързани с COVID19;
  • подкрепа за големите руски енергийни проекти;
  • противопоставяне срещу Европейския зелен пакт;
  • изобличаване на „лицемерието на ЕС”

Оказва се, че партиите безкритично, а често и целенасочено, разпространяват дезинформация онлайн, което засилва липсата на разбиране на същността на демократичното управление от страна на обществото, уязвимо на тези послания. Ролята на гражданското общество в партньорство с държавните институции е ключова, за да се разработи модел за наблюдение и противопоставяне на дезинформацията при създаването на медийно съдържание за политически цели. Необходимо е още да се създаде канал за комуникация със социалните медии, за да може да се проверяват и блокират публикации и съдържание, които провокират разделение в обществото.

Така например ПП“Възражданезначително е засилило активността си в социалните медии през месец март. Там се посочва, че 15.44% от всички постове на политическите партии в България и 10% от интеракциите (коментари и споделяния на съдържание) са създадени именно от „Възраждане“. В изследването се споменава, че съдържанието най-често е ориентирано около послания, които разпространяват неверни факти относно пандемията от COVID-19 и ваксините, руските енергийни проекти в България, Европейския зелен пакт и Европейския съюз. Набляга се и на това, че се споделят публикации от проруски медии, които твърдят, че COVID-19 е измама, а Европейският съюз толерира корупцията и налага упадъчни ценности, основани на джендър идеология.

Заключението на ЦИД е, че националистическите и проруски партии се възползват от обърканите представи на гласоподавателите за това какво е демокрация, за да наложат своите идеи.

със съкращения

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.