Дискриминационни разпоредби и ограничителен режим за ромския кв.”Шести”

Кметът на Нова Загора Николай Грозев (ГЕРБ) обяви въвеждането на редица мерки, които граничат с въвеждането на военно положение в общината. Най-противоречивата от тях е създаването контролен-пропусквателен пункт за жителите на в кв. “Шести”, който е ромското гето в града, информира Meidapool.

“С оглед неспазване на ограниченията на струпване и движение на големи групи от хора, се въвежда пропускателен режим на живущите в кв. “Шести”. Контролът е възложен на Районното управление на МВР”, пише кметът Грозев.

Той обяснява, че “информираността на жителите на кв. “Шести” за ограничителните режими ще се извършва в рамките на квартала, с високоговорител и на майчин език”.

В кв. “Шести” живяеят близо 10 000 души, което е 1/3 от населението на Нова Загора. В голяма час от този квартал няма водоснабдяване и канализация, а къщите използват кладенци, където качеството на водата е с много съмнително качество.

От вторник, 18 март, се въвежда вечерен час (19 ч.) за малолетни и непълнолетни лица без придружител.

Кметът разпорежда на всички домоуправители да предприемат действия за организиране на засилена дезинфекция на общите части на сградите.

“Община Нова Загора призовава всички да проявят гражданска отговорност и да предупреждават компетентните органи за лица, пристигащи от определени за рискови държави. Апелираме за разумна преценка на нуждите и спешността от извършване на административна услуга, с оглед максимално ограничаване на движението и струпването на хора. Бъдете отговорни! Нека да ограничим контактите си, за да бъде скоро животът отново такъв, какъвто го познаваме”, пише кметът.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.