ОМО “Илинден” – ПИРИН: дискриминацията срещу македонците в България продължава

Споделете статията:

Основните проблеми на македонското малцинство у нас остават непроменени и тази година. Това се казва в Годишния доклад за правата на македонците в България през 2015 г. на организацията ОМО “Илинден” – ПИРИН, който стана известен миналата седмица.

Сред основните проблеми на македонците у нас, според доклада, са отричането на съществуването на македонско малцинство у нас и лишаване на хората, самоопределящи се като македонци, от правата, предвидени в Рамковата конвенция за защита на националните малцинства. Като ключови проблеми се сочат и отказът на властите да водят диалог с представителите на малцинството е да регистрират македонски организации, словото на омразата към македонците и дискриминация на етническа основа.

„Единствените положителни новости, които биха могли да се посочат тази година са осъществените за пръв път контакти на една македонска организация с две институции и получено уверение за промяна на закона за регистриране на НПО, което евентуално би могло при добра воля да вдигне институционалната блокада пред регистрирането на македонски организации в България“, смятат от ОМО “Илинден” – ПИРИН.

Макар през 2015 г. да не са правени нови декларации от официални лица или институции, отричащи съществуването на македонска нация и на македонско малцинство у нас, „факт е, че не е направено нито едно заявление в посока на признаване на македонското малцинство или дори намек за спиране на отричането“. „дискриминацията продължава непроменена, като институциите предпочитат да изтъкват други „по-приемливи“ мотиви“, а не простото отричане на съществуването на македонско малцинство у нас, се казва в доклада. В него се подчертава, че в Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет продължава да няма представител на македонското малцинство.

Хора като бившият председател на Народното събрание и бивш посланик в Македония Александър Йорданов и директора на Националния исторически музей Божидар Димитров са активни проводници на омраза към македонците, твърдят от организацията. Те дават пример, че Димитров често говори и пише, че македонска нация не съществува и държавата Македония е измислена, също като Украйна.

Друг правозащитен проблем на македонското малцинство и на неговите организации у нас, е, според доклада,  отсъствието на диалог между тях и официалните власти. „Започването на диалог на българските власти с македонските организации е редовна препоръка в докладите на международни институции като Европейската комисия срещу расизма и дискриминацията, Аdvisory Committee on the Framework Convention for the Protection of National Minorities, независимия наблюдател на ООН, Комисаря по правата на човека. Като малка стъпка напред се оценява фактът, че през 2015 г. македонски активисти са имали среща със зам.-министър на правосъдието и с регионалния представител на Комисията за защита от дискриминация в Благоевград.

Друг значим проблем, според доклада, лишаването на македонците у нас, от правото на свободно сдружаване. „И през 2015 г. нито една македонска организация не е получила регистрация. През тази година в съдилищата се намираха четири дела за регистрация. Две от тях получиха отказ (ОМО „Илинден“ и Правозащитен комитет „Толерантност”), а две продължават да са без отговор“, пише в доклада. Други две организации, които са внесли молби за регистрация през 2014 г. все още нямат отговор от съда.

Като сериозен правозащитен проблем на македонското малцинство у нас се сочи, че Комисията за защита от дискриминация през изминалите години не се е само сезирала за нито един случай на дискриминация срещу македонци в България. Нито в годишните отчети, нито в препоръките до правителството и институциите досега. Комисията не е включила дискриминацията срещу македонците независимо от серията присъди на ЕСПЧ (осем присъди срещу България на Съда в Страсбург по „македонски“ дела“) и на препоръките в различни международни доклади”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.