Награда „Етична камера“за „Хората в неравностойно положение“, публиката гласува за „Всеки обича“

Младите активисти за човешки права Руслан Каписъски, Димитър Дамянов и Андрей Райчев, ученици в 51 СУ „Елисавета Багряна“ в столицата, получиха голямата награда „Етична камера“ на името на майстора на документалното кино Юлий Стоянов за видеото „Хората в неравностойно положение“.
Наградата беше връчена на церемония в Мултимедийния център на БТА .
Проектът „Млади активисти за човешки права“ е финансиран от Програма Европа към Столична община.
Преди награждаването MarginaliaYouTubeChannel излъчва 6 дни видеоразказите „Всеки обича“, „Хората в неравностойно положение“, „Половите неравенства“,“Какво е да си различен?“,“Децата със специфични потребности“.

Водещата церемонията Таня Величкова представя оценката на журито за видеото „Хора в неравностойно положение“, изработено от Руслан Каписъски, Андрей Райчев и екип

За зрителски харесвания се състезаваха младите активисти за човешки права Мария Христова, Богдан Радев, Николай Събев, Александра Владимирова, Руслан Каписъски, Димитър Дамянов, Андрей Райчев, Теодора Павлова, Дара Нанкова, Деян Еничаров, Мериян Стефанова, Ивайла Караджинова, Александър Николаев, Ася Димитрова и Василена Речева, които в трудните условия на ковид ограниченията, прибавени към всекидевните им учебни часове, са успели да изработят посланията за толерантност.

Богдан Радев, Николай Субев,Мария Христова и Александра Владимирова грабнаха сърцето на публиката с „Всеки обича“

Голямата награда „Етична камера“ на името на Юлий Стоянов, е определена от жури в състав Борислав Михайловски, Асен Александров, Юлиана Методиева, Таня Величкова.
Във видеото за хората в неравностойно положение, което стана победител, се разказват историите на 69-годишната Стояна, бивш преподавател по български в ИЧС и на 33 -годишния Стоян, бивш масажист, който е получил инсулт и е останал инвалид в следствие на състоянието. И двамата в момента получават само социални помощи и са в затруднено положение.

Видеото „Деца със специални образователни потребности“ на Ася Димитрова и Василена Речева е силно доказателство за умението на авторите да боравят с камера, архивни кадри и монтаж

Създателите на видеото споделиха, че стереотипите са пагубни за обществото, често си представяме, че изпадналите в беда са наркомани, алкохолици, а понякога истината е съвсем различна и често хората просто са получили „плесница от държавата и обществото“. Младежите разказаха, че трудно са намерили хора, които искат да споделят пред камера своята история.
Специален гост на церемонията беше Малина Едрева, председател на постоянната комисия по образование, култура и наука към Столична община. По думите на Едрева днес е време, в което си даваме сметка колко са важни общностите, как човещината се гради в общностите – да се уважаваме помежду си и да се самоуважаваме, за да прием другите и да ги подкрепяме.

Юлиана Методиева и Асен Александров връчват книгите за Иржи Менцел и Бернардо Бертолучи заедно със сертификат за участие в правозащитния курс

Асен Александров, директор на 51 СУ „Елисавета Багряна“, раздаде сертификати на Програма Европа и Сдружение Маргиналия за участие в теоретичните часове и практическа работа по проекта. Младите продуценти, сценаристи и режисьори получиха и книги за майстори на киното и аудиовизуални изкуства.
Водещ на церемонията беше Таня Величкова, журналист и преподавател.

Публиката, между които е Малина Едрева(в дъното) следи напрегнато обявяването на наградите

Създатели на видеоканала са Сдружение Маргиналия заедно с 16 ученици от 51 СУ „Елисавета Багряна“ и НГДЕК. Младите участници участват в проект „Млади активисти за човешки права“, финансиран от Програма Европа.Преди да тръгнат в мрежата, бъдещите създатели на малки видеоразкази за толерантността и срещу етническата дискриминация, сексизма, стигмата на децата със СОП, са преминали цикъл от лекции. Младежите са се упражнявали как да се справят със стереотипите към различна сексуална идентичност, обменяли са идеи за промяната на хейтърската среда, как да се противопоставят на словото на омраза, ксенофобията, антисемитизма и мизогинията. Експерти – правозащитници като Владимир Колев, адв. Йорданка Бекирска, Марта Методиева, заедно с писателя Митко Новков и социалния психолог Румен Петров, са предложили интересни теми за дискусии на бъдещите млади правозащитници.

снимки: Тодор Илиев

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.