Трибуналът в Хага ще произнесе присъда срещу Караджич днес

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия ще огласи присъдата си по делото на бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич. Присъдата се очаква днес, съобщава сайтът на Радио „Свобода“.

Караджич е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството, както и в нарушения на законите и обичаите за водене на война, закрепени в Женевските конвенции. Става дума за ръководната роля на Караджич при обсадата на Сараево и масовите убийства на мюсюлмани в Сребреница Там през 1995 г. армията на босненските сърби за няколко дни уби почти осем хиляди мъже, включително старци и деца.

Работата на Международния трибунал за престъпленията, извършени по време на войните, които се водиха през последното десетилетие на миналия век, приближава към края си. Предвидено е през 2017 г. той да бъде закрит. До края на март ще завърши процесът срещу Воислав Шешел, който е сръбски националист и лидер на Радикалната партия в Сърбия. Завършва и процесът срещу военния командир на армията на босненските сърби – генерал Ратко Младич, защото е на приключване последният етап от представянето на версията на защитниците му пред съда.

Обвинението разглежда Караджич и Младич в качеството им на две ключови фигури от една „корпорация“, носеща отговорност за геноцида в Сребреница, макар ролите им да бяха различни – единият беше политически водач, а другият – военен. Прокуратурата е представила пред трибунала доказателства за повече от сто случая на геноцид, убийства и сексуално насилие, за които, според обвинението, Караджич носи отговорност, и жертвите от които са хиляди. Обвинението иска трибуналът да присъди доживотен затвор за бившия лидер на босненските сърби.

Радован Караджич, който сега е 70-годишен, от май 1992 г. до края на юни 1996 г. беше президент на босненската Република Сръбска. Близо 13 години – от средата на 1996 г. до 21 юли 2008 г., когато беше заловен от сръбските специални полицейски части, той се укриваше от правосъдието.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.