Трибуналът в Хага ще произнесе присъда срещу Караджич днес

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия ще огласи присъдата си по делото на бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич. Присъдата се очаква днес, съобщава сайтът на Радио „Свобода“.

Караджич е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството, както и в нарушения на законите и обичаите за водене на война, закрепени в Женевските конвенции. Става дума за ръководната роля на Караджич при обсадата на Сараево и масовите убийства на мюсюлмани в Сребреница Там през 1995 г. армията на босненските сърби за няколко дни уби почти осем хиляди мъже, включително старци и деца.

Работата на Международния трибунал за престъпленията, извършени по време на войните, които се водиха през последното десетилетие на миналия век, приближава към края си. Предвидено е през 2017 г. той да бъде закрит. До края на март ще завърши процесът срещу Воислав Шешел, който е сръбски националист и лидер на Радикалната партия в Сърбия. Завършва и процесът срещу военния командир на армията на босненските сърби – генерал Ратко Младич, защото е на приключване последният етап от представянето на версията на защитниците му пред съда.

Обвинението разглежда Караджич и Младич в качеството им на две ключови фигури от една „корпорация“, носеща отговорност за геноцида в Сребреница, макар ролите им да бяха различни – единият беше политически водач, а другият – военен. Прокуратурата е представила пред трибунала доказателства за повече от сто случая на геноцид, убийства и сексуално насилие, за които, според обвинението, Караджич носи отговорност, и жертвите от които са хиляди. Обвинението иска трибуналът да присъди доживотен затвор за бившия лидер на босненските сърби.

Радован Караджич, който сега е 70-годишен, от май 1992 г. до края на юни 1996 г. беше президент на босненската Република Сръбска. Близо 13 години – от средата на 1996 г. до 21 юли 2008 г., когато беше заловен от сръбските специални полицейски части, той се укриваше от правосъдието.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.