ВКС гледа делото на Джок Полфрийман. Ще докаже ли българският съд независимостта си?

Върховният касационен съд гледа днес искането на главния прокурор Сотир Цацаров за преразглеждане на решението на Софийския апелативен съд за предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, осъден на 20 години затвор за убийство на студента Андрей Монов през 2007 г.

ВМРО и техни симпатизанти се събират на протест днес 7 октомври, от 9.00 ч. пред сградата на Съдебната палата. Те ще изразят недоволството си от предсрочното освобождаване на австралийския гражданин.

В подкрепа на Джок Полфрийман се обявяват правозащитници, общественици, университетски преподаватели. Миналата седмица над 500 личности  излязоха с призив за неприкосновеност на българските съдии с Отворено писмо за независимост на съда.

 

Jock Palfreeman to learn fate on Monday as parole sparks protests in Bulgaria – Guardian, 2 oct

Стотици граждани подкрепят искането си в социалните мрежи „Няма справедливост, ако не е за всички“.

Самият Полфрийман е получил призовка още миналата седмица, но не е длъжен да присъства и може да бъде представляван от адвоката си Калин Ангелов. Откакто бе освободен предсрочно Полфрийман се намира в центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци.

Австралиецът бе освободен условно предсрочно, единствено и само защото са изпълнени всички изисквания, които законът е поставил; Чл. 70 НК изисква лишеният от свобода да е дал доказателства за своето поправяне и да е изтърпял не по-малко от 1/2 от наложеното му наказание.
Съдът е постановил съдебния си акт, като е съобразил и коментирал всички доказателства, събрани по делото – независимо и безпристрастно. Установено е, че Джок Полфриймън е бил награждаван 12 пъти от администрацията на затвора, подпомагал е работата на администрацията на затвора, извършвал е общественополезна дейност, работил е и е ЕДИНСТВЕНИЯТ ЛИШЕН ОТ СВОБОДА, който е завършил висшето си образование, докато е бил в затвора, като наред с това се е обучавал и участвал във всички курсове и обучения, които са били организирани.
Спекулацията с размера на оставащото му наказание е несъстоятелно, тъй като законът не поставя такова изискване. Преразглеждането на определението на Софийски апелативен съд е недопустимо, съгласно сегадействащия закон, тъй като не е предвиден триинстанционен контрол. Главният прокурор няма право да иска това от ВКС. Джок Полфрийман е задържан в момента без правно основание, с което отново са нарушени правата му. Възможно е да се стигне и до ново осъждане на България в Европейския съд по правата на човека.

 

Дали съдът ще приложи правилно закона или ще се поддаде на изкуствено създадените обществени нагласи? Дали казусът Полфрийман ще бъде употребен за нехигиеничните цели на прокурорските и политическите избори, питат правозащитни адвокати като Йорданка Бекирска, Михаил Екимджиев и много други.

Независимият съд е символ на правовата държава. Колкото по-независим е съдът, толкова по-демократична е държавата!

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.