„Дневник“: Подкрепа на Израел за Унгария срещу Сорос

Израелското външно министерство заклейми някои от дейностите на американския милиардер Джордж Сорос, взимайки страната на Унгария в „основателните“ ѝ критики към него, предава „Дневник“ съобщението на „Ройтерс“ и израелски медии.

Американският филантроп, който по произход е унгарски евреин, заделя значителна част от богатството си за групи, подкрепящи демокрацията и човешките права. Тази му дейност го превърна в мишена за унгарското правителство, особено заради подкрепата му за приемането на повече мигранти, което Будапеща отхвърля. През последните месеци премиерът Виктор Орбан подкрепяше кампания, в която той често беше изобразяван като злодей и враг на държавата. „Нека не позволим на Сорос да се смее последен,“ гласят билбордове със снимки на инвеститора.

Еврейски групи и организации за защита на човешките права обявиха, че посланията на билбордовете подклаждат антисемитизъм и „извикват спомени за нацистките плакати от времето на Втората световна война.“ На много от изображенията се появиха и антисемитски графити, включително надписи като „миризлив евреин“.

Израелският посланик в Унгария първоначално осъди кампанията в изявление и каза, че тя „извиква тъжни спомени, но всява и омраза и страх“ – по времето на Холокоста от съюзената с нацистите Унгария се депортират 500 000 евреи. Заклеймяването на антисемитски практики или заплахи за еврейски общности по света е обичайна практика на външното министерство на Израел.

Часове по-късно обаче израелското външно министерство публикува „пояснение“, в което Сорос е посочен като основателен обект на критики. „Изявлението (на посланика) по никакъв начин не целеше да делегитимира критиката срещу Джордж Сорос, който системно подкопава демократично избраните правителства на Израел,“ обяви говорителят на външното министерство Еманюел Нахшон. Той добави, че организации, финансирани от Сорос, „злепоставят еврейската държава и искат да отрекат правото ѝ да се защитава сама.“

Сред финансираните от Сорос организации са „Хюмън райтс уоч“, която често критикува израелските действия в Западния бряг и политиките им спрямо палестинците. Подобни неправителствени организации тревожат в сходна степен и Будапеща, и Тел Авив – и двете правителства са прокарали закони, с които се опитват да ограничат влиянието на частта на неправителствения сектор, финансирана главно от чужбина.

Между унгарския премиер Орбан и милиардера Сорос имаше напрежение през последните месеци, след като Орбан се опита да прогони основания от американския инвеститор Централноевропейски университет в Будапеща.

Критики в Унгария и Израел

Междувременно началникът на кабинета на Орбан, Янош Лазар, обяви пред журналисти, че „целта на унгарското правителство е да спре миграционната кампания на Сорос, която подкрепя влизането в страната на нелегални мигранти. Унгария не критикува Джордж Сорос заради еврейския му произход.“

В Израел премиерът Нетаняху беше нападнат от опозиционни партии, които го обвиниха, че „подкрепя световния антисемитизъм“, като официално обявява за основателни критиките срещу американския милиардер.

Необичайното изявление идва дни преди посещение на израелския премиер Бенямин Нетаняху – който в момента изпълнява и длъжността външен министър  при Орбан на 18 юли. Отношенията на двете държави бяха за кратко обтегнати миналия месец, когато Орбан похвали съюзника на Адолф Хитлер Миклош Хорти, одобрил антиеврейско законодателство в годините между двете световни войни и съдействал за депортациите на евреи по време на Холокоста. През юни Унгарският премиер нарече Хорти „изключителен държавник“, което незабавно доведе до отрицателна реакция от израелското правителство.

Силните връзки между Нетаняху и Орбан предизвикват недоумение в Европейския съюз, където мнозина гледат на Орбан като на отстъпник от общите ценности и стожер на „нелибералната демокрация“, отбелязва „Ройтерс“. Същевременно двете страни вече са водили разговори Будапеща да закупи огради, които пазят страната от мигранти. Израел пък търси добри връзки със страни членки на ЕС, които се надява да използва като възможност да намали критиката в съюза срещу някои свои политики.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.