До юли 2019 година убитите деца са 30 – от тях малолетни са 26.

 

След убийството в Сотиря, цяла България се потресе от случая на убитото седемгодишно дете в едно далечно-далечно село. И всички си задаваме първия въпрос – кой е виновен, пишат от Националната мрежа за децата.

Чуват се призиви за публичен линч, особено след като се разбра, че и вероятният убиец, и жертвата са роми. Обвиняваме родителите, които са оставили детето само – да изпадне в подобна ситуация. А те са далече – на гурбет – и детето се отглежда от баба си и дядо си. Възмущаваме се от институциите, които не са си свършили работата. Коментираме сигурността в малките населени места, в които няма полиция.

Убийство като това в Сотиря се прибавя към статистиката за 2019. Само за до юли  убитите деца са 30 – от тях малолетни са 26. Случаите на деца, пострадали от престъпления – 1917. В същото време, подадените сигнали за насилие над дете са 1106, от които случаи са разкрити 387.

„Такива случаи като  баща хвърля детето си от мост, съсед пребива дете на площадка, непознат оставя в локва кръв малко момче, пастрок пребива детето си, съпруг пребива съпругата си и отвлича детето им… Всичко това е тази година. И трябва да бъде допълнено с отчетен двоен ръст на убийствата на жени в последните три години“ , пише в социалните мрежи  Стан Додов от НМД.
Условията за възможност са толкова видими и крещят в лицата ни, когато се види общото между отделните случаи – системна неадекватност и основателно недоверие в институциите, все по-трудна за прикриване, стихийна мъжка агресия и не на последно място – унищожени връзки между хората в семейството, в квартала, в града. Между тях се преплитат нищета, мизерия, отчуждение, откъснат, неравен достъп до задоволяване на базови нужди. По един или друг начин всичките важат без изключение за всеки един случай на насилие, станал известен през медиите – с или без фатален край, над жени или над деца.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.