Дойче Веле: Антисемитизмът и омразата в Германия се разрастват

Антисемтизимът в Германия расте не само сред дясноекстремистките и популистки среди, но и в ежедневието и в центъра на обществото, сочи изследване на Техническия университет в Берлин, съобщава Дойче Веле. Най-опасни, според изследователката Моника Шварц-Фризел, са проявите именно в последните две сфери от обществения живот. Изследванията се базират на 300 хиляди текста, обикновено анонимни, публикувани в социалните мрежи.

Основни характеристики и съдържание на враждебното отношение към евреите гравитират около отричането на Холокост и броя на избитите представители на еврейското население. Към това се прибавят и познатите от 16-ти век определения, според които антисемитите виждат в евреите „Всичкото зло на света”, като към тези предразсъдъци се прибавят и критики към Израел, обобщава в проучването си Шварц-Фризел.

Израелци като Йорай Файнберг, който е в Германия от шест години, свидетелстват, че в последните години антисемитските прояви и нападки към тях осезаемо са се увеличили и радикализирали. Собственикът на ресторант в Берлин разказва, че получава заплашителни мейли от човек, който ползва псевдонима на известен началник от страховития „Щурмови отряд”, Лудвиг Фишер. Той нарича Файнберг „мръсен плъх”, твърди че Холокост е измама и че така или иначе всички евреи щели да отидат в газовите камери.

Досега Файнберг е събрал 60 подобни мейла на омразата от „Лудвиг Фишер” – това са 60 страници обиди, твърдения отричащи Холокост и заплахи. Според израелеца, атмосферата в Германия генерално се влошава и това идва от различни страни: десните стават по-крайни, а левите реагират, като на свой ред също се радикализират. Той добавя, че нарасналата миграция към Европа също подклажда антисемитските настроения.

Равносметката дотук е, че досега няма наказани за нападенията. Хора като Йорай Файнберг са решени да се борят срещу набиращата скорост омраза – независимо дали тя се дължи на стари предразсъдъци или антисемитизъм, замаскиран като критика към Израел. Но това невинаги е лесно. Когато той публикувал във Фейсбук първите заплашителни мейли на „Лудвиг Фишер”, личният му профил бил блокиран, защото алгоритмите на платформата не правят разлика между лица, които отправят заплахи и техните жертви. Според Файнберг правосъдието се отнася сериозно към тези актове, но наказани няма.

В изследването си Шварц-Фризел предупреждава, че ако нещата продължават така, скоро антисемитизмът ще се пренесе от интернет в реалния живот. Файнберг пък вярва, че ситуацията в Германия ще се поуспокои и няма да си позволи да напусне страната заради малка част от нейното население.

Публикувано в Дойче Велеhttps://www.dw.com/bg/%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC-%D0%B2-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0/a-44771134

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.