Дойче Веле: В училище се учи твърде малко за нацизма

 

Допуснати са пропуски в изучаването на нацисткия режим, се казва във вчерашния брой  на Дойче Веле http://www.dw.com/bg/. Същият упрек засяга и отношението към комунистическата диктатура. И двата тоталитарни режима не се преподават достатъчно в училище.

Антисемитизмът има безкрайно много грозни лица, се казва още в публикацията на една от най- авторитетните немски медии. Виждаме ги по нацапаните с пречупени кръстове стени и осквернените паметници в еврейските гробища, при изгарянето на израелския национален флаг по време на демонстрации, при нападенията срещу евреи. Сякаш Германия е залята от нова вълна на омраза срещу всичко еврейско. А под повърхността на тези явления се крие феномен, който е отдавна познат: антисемитските обществени настроения са широко разпространени – и то не от вчера. И независимо от всички извършени от Германия престъпления по времето на националсоциализма, те си остават неизкоренени и на германска земя, пише Дойче Веле.

За разлика от близкото минало  днес омразата се проявява сякаш все по-безогледно и по-свободно. Това предизвиква съответните ужасени реакции. Мнозина се питат как се стигна дотук. след като от десетилетия Германия полага образцови усилия да осмисли своята вина! Много страни смятат, че в това отношение тя служи за пример.

Който посещава Бухенвалд, Дахау, Заксенхаузен, Аушвиц или някое друго място, свързано с ужасяващите престъпления на националсоциализма, би трябвало обаче да го прави по собствена воля. И – което е още по-важно: би трябвало да е интелектуално и емоционално подготвен за подобно посещение. Нещо, което, за съжаление, не винаги се случва. Най-първата и най-важна задача следователно е свързана с преодоляването на този дефицит. Всичко останало после само ще си дойде на място.

Многобройните, месингови възпоменателни плочки, вградени в паважа на германските улици, които носят имената на избитите евреи, може би предизвикват у хората дори повече размисли, отколкото посещението на един бивш концентрационен лагер. Съпричастието е качество, което не се проявява по команда, завършва Дойче Веле.

logoevropa
Проектът „София казва „НЕ“ на словото на омразата и екстремизма“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа, 2018 г.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.