Докато бомбите валят, сирийски деца измръзват до смърт. И никой не го е грижа.

 

Офанзивата на сирийското правителство над бунтовническите зони в Северозападна Сирия, създаде една от най-тежките хуманитарни ситуации в брутална деветгодишна война. Статистиките са тежки – има случаи на измръзнали до смърт, включително деца и бебета. „Сирийски деца измръзват до смърт. Бомби валят. И „Никой не го е грижа“, писа The New York Times.

Над милион души търсят подслон в импровизирани лагери на фона на ниски температури. Самата офанзива е жестока – само в град Ариха са извършени 27 въздушни удара за ден.

Вследствие на ескалацията на напрежението в Сирия в Анкара се проведе извънредна среща, председателствана от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган, съобщи БНР.

Заседанието в президентския дворец продължава два часа и в него участват военният и външният министър, началникът на Генералния щаб, ръководителят на разузнавателната служба МИТ и други високопоставени официални лица. Крайната националистическа Партия на националистическото действие, която подкрепя управляващата Партия на справедливостта и развитието, и опозиционната Народнорепубликанска партия проведоха извънредни заседания на ръководствата си във връзка с обстановката.

По-рано Русия обвини Турция в нарушаване на споразумението от Сочи и че е подкрепила с артилерийски огън въоръжените бунтовнически групи в Идлиб, а в руски медии се появиха информации, че са били използвани преносими зенитни ракетни комплекси (ПЗРК) срещу сирийски и руски самолети и хеликоптери. Такива кадри бяха публикувани и в социалните мрежи.

При турски удари за 17 дни са били ликвидирани над 1700 сирийски военни, 55 танка, 3 хеликоптера, 18 бронирани машини, 29 гаубици, минохвъргачки, складове за боеприпаси, съобщиха турски медии. Точният брой жертви и поражения на сирийската армия не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

САЩ призоваха за прекратяване на настъплението в Идлиб и изразиха подкрепа за Турция. „Заставаме зад нашия съюзник в НАТО Турция и продължаваме да призоваваме за незабавно спиране на тази отвратителна офанзива на режима на Асад, на Русия и на силите, подкрепяни от Иран“, каза в комюнике говорител на Държавния департамент

Столтенберг снощи осъди въздушните удари на Сирия и Русия в сирийската провинция Идлиб.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел от своя страна призова всички страни в конфликта към сдържаност и предупреди, че напрежението в Идлиб може да ескалира в голям международен конфликт.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.