Доклад на Съвета на Европа: Само в Малта и Андора абортите са забранени, независимо от обстоятелствата

Споделете статията:

 

 

Силно рестриктивните закони, които забраняват абортите – като например в Малта – имат тежки и вредни последици за здравето и благополучието на жените, се казва в публикуван днес  доклад на Съвета на Европа, предават от Times of Malta

В доклада на комисаря по правата на човека на Съвета на Европа се казва, че повечето жени, които решат да прекратят бременността, попадат извън съответните изключения и не могат да да получат безопасна абортивна грижа в своята национална юрисдикция. В резултат на това им се налага да пътуват до други държави-членки, за да имат достъп до безопасна грижа. Други са подложени на незаконни и нелегални аборти в родните си страни – все повече прибягват и до прием на хапче за аборт.

Документът за сексуалното и репродуктивното здраве и правата на жените е публикуван месец, след като комисарят Нилс Мюжнейк заяви, че е “изненадан” от липсата на публичен дебат относно абортите в Малта, припомнят от изданието.

Според Мюжнейк „Малта има един от най-рестриктивните режими в Съвета на Европа относно абортите и темата е почти табу”

Докладът представя общ преглед на задълженията на държавите-членки на ЕС, осветява някои национални примери и предлага около 40 препоръки, които имат за цел да помогнат на държавите да се справят с недостатъците.

Освен това докладът призовава за реформиране на силно ограничаващи закони, като се гарантира, че абортът е законосъобразен по искане на жената в ранна бременност, за да се защити здравето и живота на жените.

Повече от четири-пети от държавите-членки на Съвета на Европа, са легализирали абортите по искане на жените на социално-икономическо основание.

В доклада се казва, че в осем  Европейски държави законите за абортите все още не са реформирани.  Андора, Ирландия, Лихтенщайн, Малта, Монако, Северна Ирландия, Полша и Сан Марино поддържат силно ограничителни закони, които забраняват достъпа на жените до аборт, освен при изключително ограничени обстоятелства. В Андора и Малта абортите са забранени независимо от обстоятелствата.

Абортът е законосъобразен в Ирландия само, за да се предотврати сериозен риск за живота на жената, а в Сан Марино животоспасяващата грижа е разрешена като изключение в наказателното право.

В Лихтенщайн абортът е законен  в случаи на сериозни рискове за живота на жената, на възраст под  14 години или ако бременността е резултат от изнасилване,  или сексуално насилие спрямо беззащитен или психически увреден човек.

Поради правните последици, жените, които прибягват до нелегален аборт, често се страхуват да потърсят помощ  на по-късен етап, когато възникнат усложнения, което носи потенциално тежки последици за здравето.  От друга страна чувството на изолация, страх, унижение и заклеймяване, могат да имат широк спектър от психологически, финансови и социални последици върху тях.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.