Доклад разкрива измамите и престъпленията на ЦРУ

Според доклада на сенатската комисия ЦРУ е подвеждало Белия дом и обществеността за мъченията на арестувани, заподозрени за тероризъм, след 11-ти септември и е действало много по-брутално и директно, отколкото признава, съобщи Ройтерс.

В продължение на 5 години Сенатският комитет за разузнаване е прегледал 6.3 милиона страници документи на ЦРУ и заключава, че разузнавателната агенция не е възпряла нито един заговор, въпреки мъченията на арестувани членове на Ал Кайда и други пленници, държани в тайни места за задържане между 2002 и 2006 г.

Програмата за разпити на ЦРУ е така замислена от двама представители от агенцията, че да изтръгва информация от заподозрените след нападенията от 11 септември. Разпитите са били провеждани в Афганистан, Полша и Румъния. Някои от задържаните били лишавани от сън до 180 часа, понякога с ръце с белезници над главата. Докладват се и случаи на симулирано давене или „водна дъска”, както и сексуални злоупотреби, включително „ректално хранене” или „ректална хидратация”, без документирана медицинска нужда от тях.

Описва се затвор на ЦРУ, като местонахождението му не е идентифицирано, като „зандан”, където затворниците са държани в пълна тъмнина, оковавани са в изолирани килии и са атакувани със силен шум. Давана им е била само една кофа, в която да се облекчават. Шефът на Комитета Даян Фейнщайн, която говори пред Сената след публикуването на доклада, каза, че техниките в някои случаи стигат до мъчение и че „действията на ЦРУ, предлагани отпреди 10 години, са петно върху нашите идеали и историята ни.”

Специалният докладчик на ООН за правата на човека и антитероризма казва, че докладът разкрива „ясна политика, ръководена на високо ниво по времето на администрацията на Буш” и призовава за преследването на официални представители на САЩ.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.