Доклад разкрива връзките между белите супремасисти и американската полиция

Споделете статията:

През последните две десетилетия бели супремасистки групи са се инфилтрирали в американски правоприлагащи агенции във всяка област на страната, според нов доклад за връзките между полицията и крайно десни групировки за опазване на реда, съобщава Гардиън.

В навременен анализ, Майкъл Джърман, бивш специален агент на ФБР, който е писал подробно за начините, по които американската изпълнителна власт се е провалила в реакцията си срещу крайно десните терористични заплахи, заключва, че от 2000 г. нейни представители са свързани с расистки военни движения в повече от 12 щата, а стотици полицаи са били хванати да постват текстове с расистко и нетолерантно съдържание.

Докладът отбелязва, че през годините са били разкрити връзки на полицията с въоръжени и бели супремасистки групировки в Алабама, Калифорния, Кънектикът, Флорида, Илинойс, Луизиана, Мичиган, Небраска, Оклахома, Орегон, Тексас, Вирджиния, Вашингтон и Западна Вирджиния.

През 2018 г. полицията в Сакраменто, Калифорния, е работила с неонацисти, за да повдигне обвинения срещу антирасистки активисти, включително такива, които са получили прободни рани, както се твърди в докладите.

Дори това лято, пише Джърман, заместник шериф от Ориндж Каунти и един чикагски полицай са били хванати да носят логото на крайно десни милиции, а полицай в Олимпия, Вашингтон, е бил заснет как стои без да се намесва, докато въоръжени групи нападат протестиращи и журналисти.

Трудно е да се определи до каква степен са свързани правоприлагащите органи и милициите, заявява Джърман пред Гардиън. „Никой не събира данни и никой активно не търси такива полицаи”.

Според доклада полицейските расистки дейности са известни в съответните полицейски управления и обикновено завършват с наказание или уволнение след обществени скандали. Малко полицейски агенции имат открита политика срещу свързването с бели супремасистки групировки. Ако съответните полицаи са дисциплинирани, мерките често водят до протакан съдебен процес.

Загрижеността за връзките между крайно десни групировки и правоприлагащите органи в САЩ се засили след протестите, предизвикани от убийството на Джордж Флойд. Полицейските управления в Калифорния, Орегон, Илинойс и Вашингтон са разследвани за връзки с крайно десни движения, които се противопоставят на Black Lives Matter, се твърди в доклада.

През изминалата седмица полицията в Кеноша, Уисконсин, е под строго наблюдение заради реакцията й срещу въоръжени бели и различни групировки, събрали се в града по време на демонстрациите след смъртта на Джордж Флойд през май и заради стрелбата срещу Джейкъб Блейк, чернокож баща на три деца, който е парализиран след като бил застрелян в гръб. В сряда, 27.08, е бил арестуван Кайл Ритенхауз, 17-годишен младеж, по подозрение за убийство след фаталната стрелба срещу двама протестиращи. Момчето се обявява за член на милиция и публикувал текст със съдържание подкрепящо „Сините животи имат значение” – контра движение, според което обвинените за убийство на полицай трябва да бъдат съдени като извършители на престъпление от омраза.

Активисти в Кеноша твърдят, че полицията там е реагирала агресивно и ожесточено на демонстриращите в подкрепа на Black Lives Matter, докато срещу белите въоръжени групировки не е направила почти нищо. В подкрепа на казаното има поне две видеа, заснети преди стрелбата, в които се вижда как полицаи дават минерална вода на въоръжените цивилни, включително на единия, който изглежда е стрелецът. На микрофона се чува как един от полицаите казва на въоръжените хора: „Оценяваме, че сте тук”.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.