Докладът на Държавния департамент на САЩ сочи антиромската реторика на “Атака”, НФСБ “ВМРО”, престъпления от омраза на сексуална основа, като сериозен проблем за нарушаване на човешките права

Множество български и международни правозащитни организации действат без ограничения от властите, но те отчитат също, че не срещат готовност за сътрудничество от местни и национални органи. Някои партии, граждански движения и медии призовават да бъдат закрити определени НПО, защото получавали средства от чуждестранни донори. От 2014 г. насам са се увеличили 23 пъти случаите на пропаганда срещу демокрацията, охулване на гражданския сектор и протести, както и на правозащитни организации.

 

Медии все по-често атакуват правозащитни активисти, адвокати и журналисти и умишлено отразяват съобщенията на такива организация силно деформирани, за да ги представят като национални предатели, предубедени и антибългарски.

 

Комисията за защита от дискриминация е критикувана от неправителствени организации, че се занимава със случаи, които не са за реална дискриминация, докато подминава много сериозни случаи. Примерът е как е било постановено, че МВР дискриминира полицаите, като не им сменя 3 години униформите, но изобщо не се занимава с това, че в медиите непрекъснато се изтъква етническият произход на обвиняем като форма на подстрекателство.

 

“Атака”, ВМРО и НФСБ са посочени като партиите, които непрекъснато използват антиромски, антитурски и антисемитски лозунги и реторика. Правителството е критикувано, че не преследва езика на омразата, а в редките случаи на съдебни процеси за престъпления от омраза се издават кратки или условни присъди.

 

За престъпленията от омразаоснована на сексуалната ориентация или половата идентичност на жертвата, дори няма закон, което дава удобно оправдание на управляващите да не разследват и преследват хомофобията и трансфобията. Масово сред персонала от здравните заведения се смята, че да си от ЛГБТ общността е болестно състояние, и често на такива хора се отказва помощ. На парламентарно, правителствено и местно равнище властите нямат желание да се включат в диалог за проблемите на общността и как те да бъдат разрешени.

 

Масови са предразсъдъците и дискриминацията към носителите на HIV и болните от СПИН – въпреки значителния напредък в терапията за тези хора проучване показа, че 75% от българите не биха искали да имат такъв приятел и едва 31% нямат проблем да общуват.

Ето пълният текст на доклада:

 

Източник:Дневник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.