Документи на Народния съд достъпни онлайн

Споделете статията:

Част от документите на Народния съд вече са достъпни онлайн. В понеделник Държавна агенция „Архиви“ представи сайта, в който са събрани материалите и уточни, че това е само началото на целия процес по дигитализиране на документацията.

Народният съд е временно извънредно съдилище, учредено в София на 30 септември 1944 г. и действало до април 1945 г. Официално той е създаден, за да съди виновниците за включването на България във Втората Световна война на страната на нацистка Германия, но в редица случаи съдът действа като орган на политическото отмъщение. В резултат от дейността му са екзекутирани 2 730 души, а 1921 са осъдени на доживотен затвор. Над 5 000 души са осъдени на лишаване от свобода за различен период от време.

Засега Агенцията е осигурила достъп единствено до документите на Първия състав на Народния съд, като след месец ще бъдат достъпни и материалите по Втория състав. Данни за по-нататъшното дигитализиране на документите на останалите състави засега няма.

Извънредното съдилище е имало общо 13 състава, всеки от които профилиран по политическа йерархия на обвиняемите или по принадлежност към съответните професионални и съсловни групи. Първите два състава на съда разглеждат делата срещу министри, депутати, регенти и царски съветници. Останалите са посветени на дейността на прокурорите, съдиите, банкерите, бизнесмените, профсъюзите, журналистите, жандармеристите и представителите на фашистки организации. Седмият състав на Народния съд разглежда депортирането на евреи от присъединените към България територии на Македония и Северна Гърция.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.